Kako su nas Kinezi razumeli – 29. avgust 2015.

Serija „Ekskluzivno“, subota, 14:15, Prvi program RTS-a

Autorka emisije “Ekskluzivno” Mira Adanja-Polak boravila je sedam dana u Kini tokom gostovanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Pekinškom narodnom umetničkom pozorištu sa predstavom “Uobraženi bolesnik” reditelja Jagoša Markovića. Ovo je, inače, i prvo zvanično gostovanje nekog domaćeg dramskog pozorišta u Kini.

peking11

Reč je o rezultatu saradnje dve zemlje i nedavne posete delegacije Kine Beogradu koja je obišla nekoliko instuticija kulture koje su predstavile gostima svoje aktivnosti. Kinezi su odabrali Jugoslovensko dramsko pozorište da učestvuje na Internacionalnom pozorišnom festivalu u Kini i vrlo brzo nakon povratka kući pozvali su ih u goste. Tako je ostvarena još jedna uspešna saradnja između Ministarstava kulture Srbije i Ministarstva kulture Kine.

peking 12

Direktorka JDP-a Tamara Vučković-Manojlović već je prvog dana boravka, pred početak proba, povela članove svog pozorišta u obilazak “Zabranjenog grada”, koji je svojevrsna atrakcija i gde posetioci još uvek imaju mogućnost da bar na kratko zamisle kako je živela carska porodica, gde su supružnici bili udaljeni jedan od drugog ubrzo nakon venčanja. Još uvek posetioci mogu da obuku odeću nalik na carsku i slikaju se za uspomenu.

peking13

Predstavu „Uobraženi bolesnik“, u kojoj bolesnika igra Dragan Mićanović, pratio je titlovani prevod na video-bimu, a igra glumaca primljena je sa velikim oduševljenjem ondašnje javnosti. Publika je emotivno reagovala na sve delove ovog Molijerovog komada, pogotovo na one univerzalne poruke koje pogađaju najosetljiviju tačku svakog bića koje se suočava sa istinom – da je čovek, na kraju, uvek sam.

peking15

Susret naših glumaca sa kineskim kolegama bio je topao i srdačan. Direktorka JDP-a predstavila je kineskim kulturnim poslenicima i glumcima rad svog pozorišta i upoznala ih sa predstojećim repertoarom.

peking4

Tokom ove posete Pekingu, Mira Adanja-Polak beleži slučajne susrete i deo atmosfere ovog mnogoljudnog i fascinantnog grada.

peking7

 

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar