Kako to rade Švajcarci – 10. januar 2015.

Serija „Ekskluzivno“, subota, 14:00, Prvi program RTS-a

Ova emisija je kao putokaz kako se jedna mala država organizuje i ima puno primera kako se neke stvari rešavaju. Kada hoćete da, na primer, uzmete tačnost, preciznost i procedure – onda navodite Švajcarsku za primer. Zato vam ovu emisiju pokazujem ponovo, kao podsetnik, kao vežbanku.

svajcarci 1

Švajcarci rade kao sat. To se često čuje. Tačni su, precizni u svemu što rade. Kako su oni organizovali svoj Parlament? Kako se ponašaju članovi Parlamenta, kako žive?

svajcarci 5

Obišla sam sela i videla kako švajcarski seljak vidi svoj posao, koliko mu država pomaže, čemu uče decu već od treće godine.

svajcarci 6

U razgovoru sa predsednicom Švajcarske Doris Leuthard saznajemo kako jedna zemlja može da funkcioniše, kako šef države može bez obezbeđenja da šeta ulicama grada.

svajcarska nova

U vreme posete, Švajcarska je dobila „žensku Vladu“ – malo neobično za tradicionalne Švajcarce. Gradonačelnica Ciriha Korin Mauh govori o svojim građanima, o tome da preko sto nacionalnosti živi u Cirihu bez problema.

svajcarci rrr

Ulice Berna, glavnog grada Švajcarske, uglavnom su prazne tokom dana – ljudi rade. Nema razmetanja, a zemlja je i te kako bogata – ali skromnost je Švajcarcima urođena, kao i štedljivost. Koliko možemo od njih naučiti?

svajcarci 2

Na pijaci je najskuplja neprskana jabuka. Cena mesa određuje se na po 100 grama, a ne po kilogramu. Ne kupuju se velike količine. Sve je nekako umereno za nas koji dolazimo iz jedne neumerene sredine.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

2 komentara na “Kako to rade Švajcarci – 10. januar 2015.”

  1. Uvek se oduševim kad čujem, pročitam ili pogledam na TV-u kako je Švajcarska izuzetno uređena država. To je moja zemlja iz snova, ali je, nažalost, trenutno jako daleko od mene.

    Odgovori

Ostavite komentar