Kako to rade Švajcarci – 2. jul 2016.

Serija „Ekskluzivno“, subota, 14:00, Prvi program RTS-a

Ova emisija može biti i putokaz kako se jedna mala država organizuje i da ta organizacija počiva često na malim stvarima. Kada hoćete da za primer uzmete tačnost, preciznost i procedure – onda se često navodi Švajcarska. Zato se ova emisija prikazuje ponovo kao podsetnik i kao vežbanka.

Kako to rade Svajcarci 2

U Švajcarskoj nema malih i nevažnih stvari jer se, na primer, deca uče od malena kako da sama bezbedno prelaze ulicu. Morate se povinovati pravilima jer ta pravila garantuju stabilnost, a prekršaji se ne tolerišu.

svajcarci 1

Švajcarci rade kao sat. Tačni su, precizni u svemu što rade. Videćete kako su oni organizovali svoj Parlament? Kako se ponašaju članovi Parlamenta, kako žive?

svajcarci 5

Obišla sam sela i videla kako švajcarski seljak vidi svoj posao, koliko mu država pomaže, čemu uče decu već od treće godine.

svajcarci 6

U razgovoru sa predsednicom Švajcarske Doris Leuthard saznajemo kako jedna zemlja može da funkcioniše, kako šef države može bez obezbeđenja da šeta ulicama grada.

svajcarska nova

U vreme posete, Švajcarska je dobila „žensku Vladu“ – malo neobično za tradicionalne Švajcarce. Gradonačelnica Ciriha Korin Mauh govori o svojim građanima, o tome da preko sto nacionalnosti živi u Cirihu bez problema.

svajcarci rrr

Ulice Berna, glavnog grada Švajcarske, uglavnom su prazne tokom dana – ljudi rade. Nema razmetanja, a zemlja je i te kako bogata – ali skromnost je Švajcarcima urođena, kao i štedljivost. Koliko možemo od njih naučiti?

svajcarci 2

Na pijaci je najskuplja neprskana jabuka. Cena mesa određuje se na po 100 grama, a ne po kilogramu. Ne kupuju se velike količine. Sve je nekako umereno za nas koji dolazimo iz jedne neumerene sredine.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

3 komentara na “Kako to rade Švajcarci – 2. jul 2016.”

  1. Jeste, Švajcarska je prihvatila veliki broj stranaca, različitih nacionalnosti i niko ne negira religioznost, a ni negu običaja stečenih u zemlji porekla. Sve osobenosti smeju stranci da gaje, ali u krugu svoje kuće i u okvirima svojih udruženja, ali u određeno vreme moraju da vladaju jezikom domaćina, da poznaju osnovne postavke švajcarskog zakonodavstva, najvažnije trenutke švajvarske istorije. Sva navedena prilagođavanja moraju stranci – gosti sami da organizuju uz umerenu pomoć lokalnih vlasti, pa i federacije. Deca moraju da posećuju švajcarske škole i da se vaspitaju u duhu zemlje domaćina. Uz obavezno školovanje po švajcarskim propisima, dozvoljeno je da deca pristiglih stranaca imaju i dopunsko školovanje na jeziku porekla, ali u sopstvenoj organizaciji. Ni jedna nacija pridošlih stranaca nema pravo da zahteva da im Švajcarska organizije (npr. štampnje udzbenika) ili finansiranje. U principu svi imaju ista ljudska prava, kao što imaju i Švajcarci, a ne i neka prava iz zemlje porekla. Da bi slika prikaza Švajcarske bila potpunija, trebalo je da gospođa Adanja-Polak konktatira i neke strane državljane koji uživaju u Švajcarskoj. Ja lično smatram da postupak švajcarskih vlasti ima puno opravdanje, jer ako bi se sve činilo kako od nas u Srbiji zahteva Evropa, brzo bi mala Švajcarska izgubila svoj indetitet. Ako neko želi da živi u nekoj tuđini, zato što mu je tu bolje, onda treba da se potrudi da ta zemlja uskoro postane i njegova, bez potrebe da se odriče svoga porekla, jer to od njega niko ne zahteva.

    Odgovori
  2. Da li se snimak može pogledati on line? Neću biti u mogućnosti da pogledam emisiju, a kako se selim za Švajcarsku od septembra, izuzetno me intersuje sve ono što se iz ove emisije može naučiti o Švajcarskom stilu življenja! 🙂

    Odgovori
    • Poštovani, imate snimak cele emisije na Facebook strani Mire Adanje Polak.

Ostavite komentar