Klavir zauvek – Mira Jevtić-Ruben – 27. jul 2013.

Serija "Ekskluzivno", subota, 14:00, Prvi program RTS-a

Emisija govori o Miri Jevtić-Ruben, njenom odrastanju i ranom opredeljenju da se bavi muzikom. Danas je ona poznati pijanista i sada govori o ranom odvajanju od roditelja, o žudnji za umetnošću i žrtvama koje se moraju podneti da bi čovek ispunio svoje vizije.

Mira Jevtić-Ruben je Beograđanka. Kao talentovano dete, dobila je stipendiju i otišla na školovanje u Rusiju. Njena ispovest je zanimljiva, govori o svemu onome o čemu ljudi obično ne govore.

Njena majka koja ima dvoje talentovane dece govori svoju istinu. Danas se Mira Jevtić udata Ruben osvrće i još uvek nije svesna odricanja. Svoj život vidi i kao otkrivanje talenata.

Proslavljeni dirigent svetskog glasa Valerij Gergijev na Festivalu u Sankt Petersburgu diriguje koncertom kada Mira Jevtić-Ruben svira i tu počinjemo emisiju.

Prijatelji su joj velika imana u klasičnoj muzici: Nikola Anđelić, pijanista, Sergej Roldugin, čelista, Valerij Gergiev, dirigent, Jurij Bašmet, viola, Beri Daglas, pijanista iz Engleske, Valerij Afanasijev, pijanista iz Francuske, Jevgenij Koroljov, pijanista iz Nemačke, Miloš Mihalović, pijanista iz Srbije.

Mira Jevtić-Ruben bila je jedna od najtalentovanijih studentkinja klavira u Centralnoj školi u Moskvi i na Konzervatorijumu "Čajkovski".

Nastupe na koncertima započinje pobedom na konkursu u Zagrebu pre 32 godine. Od tada nastupa širom sveta. U Australiji, u Sidneju, od 1990. do 2000. otkriva nove kompozitore i novu muziku i kaže da kompozitori ostaju "mrtvi" dok ih izvođači ne "otkriju".

Osnivač je Festivala "Lica savremenog pijanizma" i klavirskog međunarodnog konkursa u Australiji. Poslednji DVD snima za "Kvarc mjuzik" u Londonu.

Danas živi u Nici, Sidneju, Cirihu i Babama kod Ralje.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

2 komentara na “Klavir zauvek – Mira Jevtić-Ruben – 27. jul 2013.”

  1. Sekogaš koga gi gledam Vašite emiisii se voshituvam. Ušte ednaš se vooduševiv na ovaa emisija, posebno što Vašata gostinka e muzičar a i živee vo Nica, prekrasno mesto, zatoa što i moite deca živeat vo Nica, a kerkami e i solo peač, sopran. Pozdrav, se nadevam nekogaš i ke se sretneme vo Nica.

    Odgovori
  2. Obožavam obe Mire i podjednako ste mi drage… Za Miru Jevtić-Ruben prvi put sam čula u Vašoj emisi, draga Miro Adanja-Polak… Oduševila sam se njenom muzikom i životnim putešestvijem. Odmah sam formirala plej listu na YouTub-u sa muzikom gospođe Mire. No, uskraćena sam za više snimaka. Pokušala sam u muzičkim prodavnicama da nađem nšto i ništa… Volela bih da je imam u kućnoj muzičkoj kolekciji… Svako dobro od Boga i topli pozdrav za obe Mire:) Gledam Vas redovno na RTS-u.

    Odgovori

Ostavite komentar