Kolekcija Vladimira Pešića – 7. januar 2024.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 14:50

Privatna kolekcija Vladimira Pešića brižljivo je čuvana, dugo stvarana i deo je porodične tradicije. Najveći deo zbirke su dela ruskih umetnika, među kojima su i oni slikari koji su došli u Srbiju posle Oktobarske revolucije.

Izložbom u gradskom muzeju u Vršcu, javnost se prvi put upoznala sa delima ruskih slikara koji su u ove krajeve došli posle 1918. godine, gde su ostali da žive i rade. Na izložbi su viđene slike Stepana Fjodoroviča Kolesnikova i Nikolaja Dmitrijeviča Kuznjecova.

Vladimir Pešić pored portreta princeze Mafalde Savojske slikara Stepana Kolesnikova

Sin Dušana Pešića, dugogodišnjeg dopisnika “Politike” iz Moskve, Vladimir je detinjstvo proveo u Sovjetskom Savezu, gde se i školovao. Od ranog detinjstva sretao je u Moskvi umetnike, obilazio muzeje i razvio ljubav za umetnost.

Vladimir Pešić i Mira Adanja-Polak

Svestan vrednosti ruskog slikarstva i umetnosti, Vladimir je svoju prvu sliku kupio u jednom moskovskom komisionu. Porodična zbirka proširena je u vreme Gorbačova i perestrojke, kada je Vladimir Pešić prisustvovao značajnoj aukciji slika koju je održala čuvena aukcijska kuća “Sotbi” u Moskvi 1988. godine, ističući značaj i vrednost umetnika iz Rusije. Sjaj ruskih slikara zaokružile su i ikone koje su ruski umetnici radili krajem 19. i 20. veka. Njegova privatna kolekcija sadrži i antikvarne predmete od slonovače.

Deo kolekcije slika Vladimira Pešića

Slike koje je sakupio u svojoj kolekciji izlagao je na mnogim izložbama i u više antikvarnih salona u Moskvi. Njegov autoritet u procenama autentičnosti se poštuje, a slike iz ove kolekcije organizatori su izložili i u prestižnom delu „Gostinog dvora“ u blizini Crvenog trga u Moskvi.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar