Ljubav Mileve Ajnštajn – 2. maj 2021.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 17:40

Ne znamo šta imamo, jer se inače nikada ne bih susrela sa ekskluzivom u Beogradu.

Prof. dr Milan Popović, psihoanalitičar i prijatelj govorio mi je o Milevi Ajnštajn, jer je Alberta Ajnštajna i Milevu sreo lično kao dečak. Bili su porodični prijatelji i otud emisija koja krasi kolekciju ekskluziva.

U razgovoru sa stručnjacima u aukcijskoj kući „Kristi“ u Njujorku, upoznala sam čoveka koji mi je pokazao privatnu prepisku između Mileve Marić i Alberta Ajnštajna. Držala sam tada u rukama originale teorije relativiteta.

Bila su to pisma koja je posedovao u porodičnoj zaostavštini prof. dr Milan Popović, neuropsihijatar i psihoanalitičar. Profesora sam i porodično dobro poznavala, u njegovu kuću često svraćala, ne znajući da je u njoj boravio i Albert Ajnštajn sa tadašnjom suprugom Milevom prilikom dolaska u Beograd.

Emisija je nastala na osnovu nekoliko razgovora sa profesorom Milanom Popovićem, koji je prvi i pisao o Milevi Ajnštajn. Porodica profesora Popovića bila je u bliskoj vezi sa Milevom, koja se poveravala svojoj najintimnijoj prijateljici o svim mukama koje su je snašle, a prijateljica je bila bliska rođaka porodice Popović.

Otud u emisiji imamo i znalačka tumačenja profesora Popovića o suštinskom odnosu Alberta i Mileve Ajnštajn, koje je i lično upoznao.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar