Maharadža i Gandijeva prijateljica – 20. avgust 2017.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:30

– Oduvek sam maštala da upoznam pravog maharadžu. Govorili su mi da je to skoro nemoguće jer se do tih dinastičkih porodica danas teško dolazi. Ne treba zaboraviti da je Indija razvlastila svoje maharadže kada je pravila novu državu jer su oni bili pravi mali bogovi koji su u svojim regijama određivali i zakone i poreze, i na taj način lepo živeli. Luksuz je bio njihov zaštitni znak. I danas, kada hoćemo da kažemo da neko živi u luksuzu, kažemo da živi kao maharadža – objašnjava autorka Mira Adanja-Polak koja dodaje da ga nikada ne bi srela da se nije obrela u Indiji pre izvesnog vremena, jednog vrelog dana.

Maharadža nekad

Prilikom obilaska hrama, koji je okupljao na hiljade ljudi, tražila je lekara onesvešćenoj devojci. Kada ga je napokon našla, stvorio se neki čovek i otvorio vrata jednog dela hrama u kome su bili klima-uređaj i hladna voda za piće.

– Upitao je ljude iz ekipe – ko sam i šta radim, a onda mi se obratio: „Šta je ono što niste još videli u Indiji? Imate li neku želju?” Rekla sam da želim da upoznam nekog maharadžu, opisuje Mira Adanja-Polak ovaj neobični susret.

Već sutradan je bila u kući maharadže Radžeshavar Sing Sivada, nedaleko od Džaipura. Tako je nastala ova emisija koja je na programu u nedelju. Čuvala ju je, kako tvrdi, za one dane kada je ponekad potrebno otići u neku bajku i tako se opustiti.

maharadza3

– A želela sam da pokažem da u Indiji postoje i neke druge slike od onih koje znamo i neke druge porodice koje retko viđamo na ekranima i tako u porodici Satje Kozla, na jednom porodičnom skupu, upoznajem Subhaudru Kozla, koja je poznavala Gandija, otkriva ova autorka.

https://www.youtube.com/watch?v=MhbCDKQ6CrI

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar