Miris kiše na Balkanu – 28. januar 2024.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:10

Gordana Kuić bila je jedna od retkih pisaca bestselera, čija je knjiga „Miris kiše na Balkanu“ osvetlila balkanske prostore. Mnogi analitičari koristili su njenu knjigu za razumevanje i tumačenje specifičnih odnosa na Balkanu. Kroz život jedne sefardske porodice oslikala je čitav jedan život ovog našeg komplikovanog podneblja.

Gordana Kuić u svojim delima stavila je u centar zbivanja istoriju jevrejske porodice na Balkanu, kao prostor stradanja, različitosti i teškoća prevazilaženja tih različitosti. Prevođena je na više svetskih jezika.

Porodica Gordane Kuić

Romani „Cvat lipe na Balkanu“, „Smiraj dana na Balkanu“, „Duhovi nad Balkanom“, ukupno 9 romana i dve knjige priča znalački ukazuju na sve ono što su karakteristike istorijski komplikovanog prostora na kome živimo i danas. „Miris kiše na Balkanu“ i „Cvat lipe na Balkanu“ adaptirani su u pozorišne predstave i televizijske serije.

Mira Adanja-Polak i Gordana Kuić

Kada se pojavila knjiga „Miris kiše na Balkanu“ 1986. godine, a danas već doživela 22 izdanja, razgovarala sam sa piscem Gordanom Kuić u njenom stanu u Beogradu, gde je rekonstruisana čitava istorija njene porodice. To je učinjeno preko fotografija, dokumenata i njenih sećanja na period detinjstva u kome joj je majka u romanu (Blanka) pričala o svojoj porodici u Sarajevu.

Gordana Kuić

Roman „Miris kiše na Balkanu“ oduvek je preko porodičnih odnosa slao prave poruke sa našeg podneblja. Čitava radnja odigrava se u Sarajevu, gde su se preplitale različite religije i kulture, a porodica koja je prikazana jasno je ukazala na sva prelamanja tadašnjih, a i današnjih shvatanja različitosti kod nas.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar