Ne kasniti i opstati u Južnoj Koreji – 29. decembar 2019.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:37

Kada se vratite iz Južne Koreje, znate da ste došli iz zemlje reda, rada, discipline i brzog napretka.

Tokom boravka u Koreji, Mira Adanja Polak pokušava da uđe u sistem života i razumevanje različitosti koje su Južnu Koreju dovele u sam vrh onih zemalja koje su neverovatno brzo napredovale, iako iza sebe imaju ratove i razaranja.

Svoju zemlju su izgradili za samo 50 godina i doveli u sam vrh ekonomski razvijenih zemalja u svetu.

Pojam vremena i činjenica da svaki minut mora biti  pametno utrošen – osećaj je koji se nameće. Sve je isplanirano do tančina.

Tajna uspeha je u tome da svoju zemlju Koreanci izgrađuju na isti način kao što grade i svoju porodicu.

Zna se koga školuju, koga motivišu, kreativnost sve više podržavaju. Koreanci imaju neverovatan osećaj zajedništva koje demonstriraju na svakom koraku. Od samog rođenja decu uče disciplini i poštovanju odraslih i starijih. Hijerarhija je ugrađena u njihove sisteme vrednosti.

Taj odnos unutar države jasno je strukturiran, a on dolazi iz same porodice. Tradicija je prisutna na svakom koraku.

Obilazeći pijace, tržne centre – dobija se uvek jasna slika o tome kako žive, šta rade i kako se ponašaju. Ono što pleni je njihova posvećenost i želja da svoju zemlju obnavljaju i da se usavršavaju.

Obilazeći stare palate kraljeva u Seulu kojih u Koreji ima nekoliko, vidim da je i u samim građevinama od davnina naznačeno šta je kome dozvoljeno i koja je procedura. Otuda i dolazi ta strukturiranost društva koja se ipak menja pod uticajem novijih kultura.

Užasni ratovi kroz koje su Koreanci prošli – naučili su ih da se drže zajedno, da vole svoju zemlju i da sve čine kako bi je poboljšali.

Ovo je emisija utisaka koje Mira Adanja-Polak donosi nakon desetak dana boravka u Južnoj Koreji.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar