Neispričane priče – 5. februar 2017.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15.30

Uvek postoje neispričane price – one koje zbog brzine života, ili zato što u pravo vreme ne dobiju šansu – postaju neispričane do kraja. Ove tri priče kao da su započinjane, ali nikako nisu do kraja ispričane.

Igor Vasiljev, usamljeni buntovnik, među prvima u posleratnom jugoslovenskom slikarstvu nije poštovao pravila zvanične umetnosti. Slikao je i crtao svoj život i kao da je predviđao svoju više nego tragičnu smrt.

Velikim talentom, buntovnik, kako samo mladost može da zatraži, odlazi na studentsku ekskurziju i nestaje…

Nikada nije upoznao svoju ćerku koja se rađa nakon njegove smrti. Svoje priče prvi put pričaju žena i ćerka Ljupka i Marija Vasiljev, i same umetnice.

Irina Subotic, istoričar umetnosti i dugogodišnji kustos inostrane kolekcije koju poseduje Narodni muzej u Beogradu, govori o zbirci Eriha Slomovića, koju retko možemo videti kao nezavisnu kolekciju, iako su mnoge slike iz ove neverovatne zbirke u katalozima svetske umetnosti.

Među slikama u ovoj zbirci nalazi se više slika Sezana, Renoara, Utrila. Verujemo da će se ova kolekcija neverovatne vrednosti uskoro naći pred očima javnosti u Narodnom muzeju u Beogradu i da ćemo je svi pogledati.

U razgovoru sa ženom i sinom slikara Andreja Spiridonovića – Mirom i Stefanom Spiridonović, upoznajemo slikara koji je imao svetsku karijeru, a nikada nije izlagao u Beogradu.

Njegove slike do sada nismo videli i o njemu ovde skoro da ništa ne znamo. Prvi put imamo mogućnost da te slike vidimo i saznamo nešto o slikarevom životu i karijeri.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar