Nema života bez matematike – profesor Jovan Knežević – 18. decembar 2022.

„Mira Adanja-Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:20

Za profesora matematike Jovana Kneževića čula sam od dece još pre nekoliko godina. Tada sam i snimila sa njim emisiju. Profesora u Šestoj beogradskoj gimnaziji zovu „Joca ubica“.

Ali više sam o njemu slušala od roditelja koji su se žalili od nemila do nedraga da je strog i beskompromisan. Nije podnosio intervencije niti uticaje. Imao je stav da svako mora da zna matematiku i da može da je nauči uz obaveznu napomenu „ako ima nameru da opstane“. Jednostavnim rečima „muči decu“. Ali po onome što se i tada a i sada ponovo čuje, muke su roditelja koji ne mogu na njega da utiču.

Za profesora Kneževića matematika je nauka koju svako mora da zna i bar pokuša da je razume. Ako je i ne razume, on neće štedeti ni vremena ni snage – da vam sve po ne znam koji put objasni i da vas nauči.

Možda će neko reći da je on stara vrsta profesora, „stara škola“, da su njegove metode u vreme visokih tehnologija možda zastarele, ali on do sada ne menja svoj stav i uči decu tako da matematiku počinju da vole i razumeju.

Profesor Knežević vaspitava decu, uči ih o životu, vraća im veru u ispravnost dolaženja do cilja.

Njegovi đaci rasuti su po svetu i kao stručnjaci su zaposleni po uglednim naučnim institucijama Amerike, Velike Britanije, Portugalije, Španije, Švajcarske, Švedske, Norveške, Hrvatske, Izraela, Italije, Nemačke, kao matematičari, inženjeri, robotičari… On ih posećuje, a oni iz dalekog sveta sećaju se svega što ih je učio.

Entuzijazam ovog profesora privukao je moju pažnju i poštovanje za posvećenost, istrajnost, poštenje i zbog ljubavi prema poslu koji radi, i svesti da sve što zna nesebično prenosi na svoje učenike koji ga zovu „Joca ubica“.

Ovih dana Jovan Knežević suspendovan je na zahtev dece i peticije roditelja, sa obrazloženjem da profesor matematike Jovan Knežević psihički maltretira njihovu decu.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

5 komentara na “Nema života bez matematike – profesor Jovan Knežević – 18. decembar 2022.”

 1. Требало би за такве, као што је Проф. Јован Кнежевић,талентоване ,,генијалне“-изузетних способности односно даровитости,дати податке о начинима стицања таквих особености:наслеђем-пордичне-генске или из праксе.Мислим да је то важно не само у конкретном случају већ и ради сазнања уопште,о чему само ужи круг научника зна, и објашњења се дају недовољно јасним обичном човеку,па и онима који су школовани. Хвала.

  Odgovori
 2. Како ја жалим што нисам имала једног оваквог професора математике. Пожртвованог, који са љубављу и ентузијазмом обавља свој посао просветног радника и коме је циљ да дијете прије свега научи животу. То је за свако поштовање.

  Odgovori
 3. Jano, koje vi predrasude imate? To je nedopustivo da vi podrazumevate da u gimnazije idu dobra deca. Šta to znači? Ovde su problem roditelji, ne učenici. Budite zahvalni što iko hoće da radi u školi.

  Odgovori
 4. Oduvek je bio osion i nadmen. Sada pred penzijom se ostrvio na decu i verovatno svestan da je na krju karijere, zeli da iskoristi preostalo vreme, da se jos malo izivljava na finim gimnazijalcima. Zasto tako nesto ne pokusa u SUPici [skola ucenika u privredi]. Vrlo prefrigan i nikakav pedagog.

  Odgovori
  • Verovatno zato sto je kukavica. Samo jedno ne pije vodu, ako su deca huligani, neradnici, glupi, nevaspitani kako se ne plaši njihovih reakcija mozda za god, dve kada zavrse skolu?! Upravo to je sustina, koristi dobru decu, ima i losije ali ne mozete reci da u gimnazijama idu losa deca! Ovakvo ponasanje ne bi proslo u nekim srednjim skolama gde bas idu neobrazovana deca!

Ostavite komentar