Nismo znali šta smo imali – Oto Bihalji Merin – 21. maj 2023.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:40

Našla sam se u stanu gde je živeo i radio Oto Bihalji Merin, pisac, istoričar, kritičar i slikar. Sa ženom Lizom živeo je i mislio ispred svog vremena. Prvi je ukazao na naivnu umetnost, koja tek mnogo kasnije dobija na značaju u svetu.

Oto Bihalji Merin bio je intelektualac širokih pogleda, ispred svog vremena. Studirao je slikarstvo u Beogradu, a istoriju umetnosti u Berlinu.

Oto Bihalji Merin

Pisao je filozofske tekstove, a bio je i novinar koji je promovisao naivnu umetnost i video ono što drugi ne vide. Imao je mnogo prijatelja, uvek bio ispred svog vremena i nije bio najbolje shvaćen u sredini u kojoj je živeo i radio.

Zatekla sam se sa kamerama u njegovom domu, i na osnovu kazivanja Ivane Bašičević Antić, koja je na čelu Muzeja naivne i marginalne umetnosti, šetam kroz njegov stan i slušam o svemu sto je Oto Bihalji Merin umeo i radio.

Ivana Bašičević Antić i Mira Adanja-Polak

Njegov stan svedoči o intelektualnim krugovima Beograda, kada su se okupljali oni koji su raspravljali o svemu što se događa na umetničkoj sceni Beograda i sveta. Osnivač je izdavačke kuće Nolit. Često je osporavan, čekao je neko drugo vreme, o čemu svedočimo u njegovom domu, gledajući internacionalna priznanja.

Imao je oko za tada neobičnu umetnost, koja je predskazivala nove trendove – danas priznate u svetu.

Oto Bihalji Merin

Sačuvan je ambijent jednog beogradskog stana, u jednom vremenu koga više nema. Sve je kao što je nekada bilo i pomaže da sagledamo umetničku scenu i život Beograda koji polako nestaje.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar