Tajne Desanke Maksimović – 28. maj 2023.

„Mira Adanja-Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 17:05

U biblioteci Srpske akademije nauka i umetnosti je izložba posvećena Desanki Maksimović povodom 125 godina njenog rođenja.

Desanku Maksimović pamtimo po mudrosti i umerenosti.

Mnogo se o Desanki Maksimović pisalo, a kada joj nešto nije odgovaralo ona bi se samo osmehivala. Tako je uvek činila kada se od nečega branila, kada joj nešto nije bilo po volji. Njenu suštinu i krhkost su ljudi oko nje naslućivali, ali nisu do njene duše lako dopirali.

Desanka Maksimović

Sve se uvek događalo na proslavama i književnim večerima. Tu je Desanka bila među svojima, onima koji je cene i vole njene stihove.

Zato su kazivanja Dušana Mihajlovića i Matije Bećkovića značajna. Bili su svedoci i učesnici neobičnog poduhvata – podizanja spomenika u Valjevu za Desankinog života. U razgovoru sa svedocima tog događaja, o Desanki saznajemo mnogo toga. Oni govore o onome što su mogli da zapaze kod žene koju je narod obožavao.

Kada je Dušan Mihajlović bio gradonačelnik Valjeva, podizani su i drugi spomenici – vojvodi Mišiću, Vuku Karadžiću, Milovanu Glišiću – koji podsećaju narod na nacionalnu istoriju.

Matija Bećković i Mira Adanja-Polak

Matija Bećković je u mnogim situacijama bio uz Desanku, a sada smo razgovarali blizu spomenika Desanki u Tašmajdanskom parku. Njegova opažanja i sećanja približavaju nam ličnost ove neobične žene.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar