Podmoskovske večeri – 6. decembar 2020.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 16:15

Lepo je sećati se divnog boravka u Moskvi, kada je u teatru „Mali“, jednom od najstarijih pozorišnih kuća u Rusiji, gostovalo je Jugoslovensko dramsko pozorište. Sa predstavom „Tako je ako vam se tako čini“ Luiđija Pirandela, u režiji Jagoša Markovića, oduševili su publiku među kojom je bilo mnogo naših ljudi koji borave i rade u Moskvi.

U ovom teatru igrana su dela brojnih ruskih autora, ali se za ime pozorišta „Mali“ najviše vezuje ime Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog. Ovo pozorište dobilo je nedavno status nacionalnog blaga, pored čuvenog Ermitaža i Boljšoj teatra, preko puta kojeg se i nalazi.

Obnovljeno zdanje teatra pleni lepotom i tradicijom i predstavlja pravi hram umetnosti.

Naša predstava je imala je veliki uspeh, a prilikom susreta sa našim ljudima koji žive i rade u Rusiji dugi niz godina, saznala sam da su željni da vide predstave iz Srbije, jer one ne dolaze tako često u Rusiju. Nisu skrivali oduševljenje što su sreli naše poznate glumce koje gledaju i na televiziji.

Direktorka teatra Tamara Mihajlova u razgovoru sa direktorkom Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamarom Vučković-Manojlović ugovorila je redovnu razmenu predstava.

Tokom posete teatru „Mali“ imala sam lepu mogućnost da vidim i kabinet čuvenog umetničkog direktora ovog pozorišta Jurija Solomina. Bio je to za mene pravi doživljaj.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar