Porodica Jelene Genčić i Novak Đoković – 12. mart 2016.

Serija „Ekskluzivno“, subota, 14:00, Prvi program RTS-a

Kad god je Novak Đoković osvojio trofej, došao je da ga pokaže svom prvom učitelju Jeleni Genčić. Tako je bilo i kada je osvojio Vimbldonski pehar – doneo ga je u vilu na Dedinju, u dom porodice Genčić.

Poznata slika samo jednog ćoška te kuće obišla je svet. Inostrane televizijske ekipe dolazile su u kuću ove porodice, dočaravajući početke Novaka Đokovića. Osim tog dela sobe u kome se vide mnogi trofeji same Jelene Genčić, teško da se bilo šta saznavalo ili videlo o ovoj porodici i ovoj kući.

 

Miodrag Ristić, Stanka Genčić, Mira Adanja-Polak i Lusi Genčić
Miodrag Ristić, Stanka Genčić, Mira Adanja-Polak i Lusi Genčić

To me je navelo da odem u posetu Stanki Genčić, Jeleninoj sestri, Jeleninoj sestričini Lusi Genčić i njenom mužu Miodragu Ristiću, stanovnicima ove vile na Dedinju.

Jelena Genčić bila je autor mnogobrojnih programa na RTS-u, i sama istaknuti sportista. Ne ističući značaj svoje porodice u mnogim važnim datumima ove zemlje, živela je posvećena svojoj misiji da uvek uradi sve najbolje i mladima pruži šansu.

Jelena Genčić sa Monikom Seleš
Jelena Genčić sa Monikom Seleš

Novak Đoković je uvek dolazio nakon svojih pobeda u ovu kuću da se pohvali Jeleni i sa njom podeli svoju radost.

Danas je dom Genčića postao zadužbina, jer su se u toj kući odvijale bitne stvari za ovu zemlju, članovi porodice bili su istaknuti članovi svakog društva, bez obzira na promene na ovim prostorima. Nedavno su proslavili i 80 godina postojanja ovog doma. Tu nailazim i na skoro otkrivenu kolekciju slika Ane Marinković. Bila je to uvek kuća koja se rado pokazuje onima koji treba da nešto više saznaju o našoj zemlji i Novaku Đokoviću, da saznaju više o zemlji iz koje Novak dolazi, o ljudima koji ovde žive i o istoriji ove zemlje.

Novak Đoković sa porodicom Genčić
Novak Đoković sa porodicom Genčić

Stanka Genčić, rođena sestra Jelene Genčić, i njena ćerka Lusi rado se sećaju Novakovih poseta, pričajući o zajedničkim danima, o čuvanju porodične tradicije i željama da očuvaju svoj dom. Jelene Genčić više nema, umrla je 1. juna 2013. i sahranjena je u Aleji zaslužnih građana.

Mira Adanja-Polak sa peharima Jelene Genčić
Mira Adanja-Polak sa peharima Jelene Genčić

 

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

4 komentara na “Porodica Jelene Genčić i Novak Đoković – 12. mart 2016.”

    • Poštovana Aleksandra, imate snimak cele emisije na FB strani Mire Adanje-Polak, kao i na njenoj RTS strani.

  1. Puno se svojevremeno pisalo o tome da nekoliko godina (mislim, 3 ili 4) pre nego što je osvojio prvi Vimbldon, Novak nije bio u kontaktu sa Jelenom Genčić. Jelena je imala razumevanja za to, pa bismo i mi mogli da razumemo, ali ne razumem krivotvorenje ove činjenice.

    Odgovori
  2. Dirnut sam obostranom pažnjom, poštovanjem i uspomenama koje nastavljaju gajiti prema pok. Jeleni. Ovo treba kao primjer da posluži za vaspitavanje mladih, starih, svih. Ima nade dok se rađaju ljudi poput njih. Hvala vam.

    Odgovori

Ostavite komentar