Porodica Jelene Genčić i Novak Đoković – 17. jul 2022.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 16:15

Kad god je Novak Đoković osvojio trofej, došao je da ga pokaže svom prvom učitelju Jeleni Genčić. Tako je bilo i kada je osvojio prvi Vimbldonski pehar – doneo ga je u vilu na Dedinju, u dom porodice Genčić.

Poznata slika samo jednog ćoška te kuće obišla je svet. Inostrane televizijske ekipe dolazile su u kuću ove porodice, dočaravajući početke Novaka Đokovića. Osim tog dela sobe u kome se vide mnogi trofeji same Jelene Genčić, teško da se bilo šta saznavalo ili videlo o ovoj porodici i ovoj kući.

Jelena Genčić sa porodicom i Novakom Đokovićem i njegovim zlatnim Vimbldonskim peharom

To me je navelo da odem u posetu Stanki Genčić, Jeleninoj sestri, Jeleninoj sestričini Lusi Genčić i njenom mužu Miodragu Ristiću, stanovnicima ove vile na Dedinju.

Jelena Genčić bila je autor mnogobrojnih programa na RTS-u, i sama istaknuti sportista. Ne ističući značaj svoje porodice u mnogim važnim datumima ove zemlje, živela je posvećena svojoj misiji da uvek uradi sve najbolje i mladima pruži šansu.

Novak Đoković sa porodicom Genčić
Novak Đoković sa porodicom Genčić

Novak Đoković je uvek dolazio nakon svojih pobeda u ovu kuću da se pohvali Jeleni i sa njom podeli svoju radost.

Mira Adanja-Polak i Lusi Genčić

Danas je dom Genčića postao zadužbina, jer su se u toj kući odvijale bitne stvari za ovu zemlju, članovi porodice bili su istaknuti članovi svakog društva, bez obzira na promene na ovim prostorima. Nedavno su proslavili i 80 godina postojanja ovog doma. Tu nailazim i na skoro otkrivenu kolekciju slika Ane Marinković. Bila je to uvek kuća koja se rado pokazuje onima koji treba da nešto više saznaju o našoj zemlji i Novaku Đokoviću, da saznaju više o zemlji iz koje Novak dolazi, o ljudima koji ovde žive i o istoriji ove zemlje.

Jelena Genčić sa svojom ekipom na RTS-u

Stanka Genčić, rođena sestra Jelene Genčić, i njena ćerka Lusi rado se sećaju Novakovih poseta, pričajući o zajedničkim danima, o čuvanju porodične tradicije i željama da očuvaju svoj dom. Jelene Genčić više nema, umrla je 1. juna 2013. i sahranjena je u Aleji zaslužnih građana.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar