Privatan posed – zabranjen ulaz – 18. jul 2015.

Serija „Ekskluzivno“, subota, 14:00, Prvi program RTS-a

Jedan posed snimljen iz vazduha prvi put sam videla na slici u novinama. Znala sam da je u Padeju, ali nikako nisam mogla da dođem do vlasnika tog zamka koji mi je privukao pažnju. Nakon višemesečnog traganja, došla sam do gospodina Darka Višnjića, poslovnog čoveka i kupca imanja koje je nekada pripadalo porodici Šulhof iz Budimpešte.

privatni_posed_zabranjen ulaz2

Dva brata bankara – Veber i Lederer – izgradili su ovaj letnjikovac u Padeju, završen 1901. godine, i tada zaposlili 2000 seljaka u sezoni na sadnji bele i crne vinove loze i pšenice. Posedovali su u to vreme 80 do 100 konja, proizvodili 40.000 litara vina i 10.000 litara šampanjca. Izvozili su vino u Mađarsku i Francusku i izgradili prugu od zamka do železničke stanice u Padeju.

privatni_posed_zabranjen ulaz3

Porodica je boravila u ovom zamku sve do rata, kada se povlači u Budimpeštu. Porodicu Šulhof smeštaju u ratne logore i ona nestaje u ratnim vihorima. Imanje propada, u ratnim razaranjima spaljena biva i vinova loza i čitavo imanje ostaje zapušteno.

privatni_posed_zabranjen ulaz4

Darko Višnjić veruje da se ovaj zamak nalazi na važnom strateškom mestu gde se prepliće nekoliko kultura i gde u miru i lepoti može sa svojom porodicom da uživa, vraćajući polako sve funkcije ovog neobičnog zamka čija je rekonstrukcija završena 2010. godine.

privatni_posed_zabranjen ulaz5

Kako sada izgleda zamak Šulhof? Koji su bili motivi Darka Višnjića da uđe u komplikovanu rekonstrukciju čitavog imanja? Šta je saznao o porodici koja je tu nekada živela? Ko je Darko Višnjić i koja je njegova životna priča? Trenutno u svetu radi na eksploataciji nekih rudnika u Africi i obećava da će naći vremena i da se odmori.

privatni_posed_zabranjen ulaz6

privatni_posed_zabranjen ulaz7

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar