Retko viđeno na sceni – Dimitris Papajoanu – 11. mart 2018. godine

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:30

Htela sam da upoznam čoveka koji je napravio revoluciju kada je reč o nastupima na sceni. Umetnik koji je, kako kažu, pomerio granice. Dimitris Papajoanu bio je odabran da napravi i spektakl za Olimpijske igre u Grčkoj 2004.

U „Megaro Musikis“ dvorani u Atini srećem ga prvi put i preda mnom je stidljiv čovek koji mrzi intervjue, a iza sebe ima više od 25 produkcija po sopstenoj ideji i režiji.

Na sceni pravi najneverovatnije doživljaje kada pokazuje golo ljudsko telo i zapanjuje svet. Grčke tradicionalne skulpture muškog tela dovodi uživo na scenu i privikava ljude da se svoga tela ne stide.

Suviše revolucionalno je bilo njegovo pojavljivanje i u Grčkoj i u svetu sve dok ga nisu priznali i počeli da veličaju.

Njegov dolazak u Beograd na Festival igre gde dobija priznanje I izvodi svoj spektakl – događaj je koji neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

U razgovoru sa gospodinom Papajoanuom srećem se sa neverovatnom energijom koja je napravila veliki pomak u prezentacijama na sceni i pomerila granice u onome što smo spremni da vidimo, doživimo i razumemo.

S obzirom na svetsku slavu, čućete šta mu je jedino bitno i važno i koliko je duša svakog umetnika osetljiva, a u stvari jednostavna.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar