Rizik prve vesti – Danko Vasović – 24. jul 2005.

Serija „Ekskluzivno“, nedelja, 16:02, Prvi program RTS-a

Danko Vasović, novinar „Večernjih novosti“, objavio je marta 1986. godine vest o Kurtu Valdhajmu koja nije išla u prilog nikome.

Razgovarajući s poznatim političarem, Danko Vasović, mlad i ambiciozan novinar, svom sagovorniku to i saopštava, nastavljajući svoja istraživanja. Otkrivši dokumentaciju naših i stranih obaveštajnih službi, on dokazuje povezanost u javnosti neprijateljskih strana, koje su, međutim, u aferi Valdhajm bile ujedinjene.

Novinar sve vreme nastoji da dođe do istine. Protiv njega su pri tom svi, čak i njegova matična kuća, „Večernje novosti“. Tek posle 18 godina, Manojlo Vukotić, direktor kompanije „Novosti“, ispravlja ovu nepravdu, vraćajući dostojanstvo i poštovanje novinarskoj profesiji – 16. oktobra, na dan pomenutog lista, Vasoviću dodeljuje glavnu novinarsku nagradu, koja mu je 1986. godine bila uskraćena.

Koliko se isplatila prva vest i ekskluzivnost ovog novinara, šta mu je donela a šta oduzela, koliko su ljudi i danas spremni da se suoče sa nekim činjenicama sopstvene istorije – saznaćete u emisiji Mire Adanje-Polak.

Danka Vasovića Mira Adanja-Polak intervjuisala je i kada je do afere došlo. Posetila ga je i danas, u njegovom domu, u podnožju Avale, okruženog dokumentima koji prvi put, kao strogo poverljivi podaci, razotkrivaju šta se zapravo događalo kada je novinar bio suočen sa najtežim zadatkom – a sve to navodi na pitanje koliko je istina uopšte potrebna.

Više o emisijama iz serije „Ekskluzivno“ koje će se emitovati u toku leta 2005.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar