Ruska duša – 8. januar 2017.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 14.58

Tokom snimanja u nekoliko navrata u Rusiji i van nje, kada god je Mira Adanja-Polak sretala Ruse, oni su pominjali rusku dušu.

Taj fenomen prepoznaju i oni koji nisu Rusi. Upoznavala ih je Mira Adanja-Polak širom sveta – u Francuskoj, Americi, Beogradu, i svi oni su zaista ostali duboko emotivno vezani za svoju zemlju.  Rusi tu rusku dušu obično iskazuju kada desnom rukom pokažu na predeo oko srca i kada shvatate da se ta ruska duša ne može opisati rečima, a mnogi je smatraju fenomenom koji je prepoznatljiv onima koji imaju bar kap ruske krvi.

Kod Rusa je sve veliko – i ljubav, i patnja, i bes.

U razgovoru s Rusima u Rusiji i sa Rusima širom sveta, dočarana je naširoko poznata specifična slovenska nostalgija,  koja nosi i setu i neizmernu radost, koja je, kada se pojavi, neuporediva sa radostima drugih delova sveta, kao i patnja, koja je kod Rusa velika i izražajna.

ruska dusa 4

Poseta Sankt Peterburgu, Carskim dvorcima, Ermitažu – pokazuje sve umetničko bogatstvo i grandioznost ove zemlje, koja je po mnogo čemu specifična, a i veoma bogata. Gledajući ovaj program, imaćete osećaj da ste i vi tamo bili. To nisu samo lepe razglednice – to je život koji se živi.

ruska dusa 1

Srešćete grofa Šeremetjeva, koji živi u Parizu i na čelu je čuvenog muzičkog konzervatorijuma Rahmanjinov.

Na njegovom imanju sagrađena su tri aerodroma u Moskvi, koji danas nose njegovo ime: Šeremetjevo 1, Šeremetjevo 2 i Šeremetjevo 3.

ruska dusa 5

Romanovi vas vode u stara carska vremena, a ulice i ljudi Petrograda u današnju Rusiju.

ruska dusa 6

 

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar