Slike mog oca – Mladena Josića – 31. januar 2004.

Serija „Ekskluzivno“, subota, 17:20, Prvi program RTS-a

Pre izvesnog vremena, pariska aukcijska kuća Druo ponudila je na aukcijsku prodaju čitav opus jednog slikara. Bile su to slike i crteži Mladena Josića iz njegove porodične kolekcije. Uvidevši izuzetan značaj kolekcije, stručnjaci Druo-a odredili su jedan dan samo za nju. Manifestacija je okupila brojne pariske poznavaoce umetnosti, galeriste, porodicu slikara i sve ljubitelje slika Mladena Josića – jednog od najznačajnijih srpskih slikara između dva rata, uzora i učitelja Omčikusu, Bati Mihajloviću, Džamonji… Mnoga Josićeva značajna dela bila su u Francuskoj, gde je slikar nastavio svoje stvaranje nakon odlaska iz Beograda i zemlje u kojoj je bio odbacivan kao pripadnik buržoazije i nepoželjna ličnost tadašnjeg establišmenta. Kako je Josićev umetnički opus bio prevelik za čuvanje u kući, porodica je odlučila da slike proda, zadržavajući samo neke za uspomenu.

Arhitekta Aljoša Josić, sin Mladena Josića, i njegova supruga Sana u ovoj emisiji pričaju o porodici Josić i njenim putevima. Srećemo i rođake, prijatelje i poznavaoce Josićeve umetnosti, kao i kolekcionare koji ne mogu da dozvole da se umetnost Mladena Josića ne vrati u zemlju.

Mira Adanja-Polak odlazi u kuću Josićevih u Parizu, obilazi slikarev atelje i život velikog umetnika rekonstruiše kroz priču njegovog sina – arhitekte i slikara Aljoše Josića.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar