Zvezde u stvari ne postoje, neki samo misle da su nezamenljivi

U svojoj emisiji „Mira Adanja-Polak i Vi“ pokušava da dnevne stvari predstavi na sasvim drugi način.

Jedinstvena u svom radu, odlučna i uvek puna novih ideja, Mira Adanja-Polak, novinarka od koje su mnogi učili. Uzor, ne samo mlađim generacijama novinara već i onim starijim, onima koji misle da su stigli na tron, onima koji nisu svesni da uvek može bolje i da se celog života uči.

Novinar, supruga, majka, to je žena koja sve stiže. Organizovana, svesna svojih mogućnosti. Uvek zna gde joj je mesto.

Konsultant je spoljnopolitičkog deska britanske televizije ITN, za koju je tokom rata u Bosni jedina uradila intervju sa Slobodanom Miloševićem. Lični konsultant Amerikanca Pjera Selindžera. Dopisnik londonskog Rojalti magazina. Bila je istraživač američke Court televizije… Nema potrebe dalje nabrajati, spisak ličnosti sa kojima je radila intervju dovoljno govori o ovoj hrabroj i sposobnoj ženi.

Koja je tajna vašeg uspeha?

– Ne misiim da tu ima neke tajne, niti da ima nekog posebnog uspeha. Radim kao i prvog dana sa istim entuzijazmom i istim principima prepoznavanja istine u izveštavanju ili pravljenju reportaže. Ako to izgleda kao tajna, onda je to možda istrajnost u istoj vrsti posla i to da tačno znam šta je novinar i šta on treba da radi. Nikada nisam pomislila da sam bliska sa onima koje intervjuišem. Znam gde mi je mesto.

Čije reči ohrabrenja na vas najviše utiču?

– Kada se emisija završi i kada od ekipe sa kojom radim čujem ono čarobno „nije bilo loše“. Ohrabrenje je svaki gledalac koji napiše pismo i kaže da sam nešto rešila iii nekom reportažom nekom pomogla. Ohrabruje me kada se ljudi sećaju nekih priloga na koje sam ja zaboravila.

Šta je za vas opuštanje?

– Kada baš ništa ne radim ili kada kuvam i pišem. Kada planiram da ništa ne radim i kada sa prijateljima sedim, a ne moram nigde da idem i kada sam pored onoga koga volim.

Šta biste izbrisali iz vaše svakodnevnice?

– Teško življenje, bezosećajnost pojedinaca, uznesenost glupih nabeđenih veličina, osobine koje ne služe na čast nikome i primitivizam koji me nekada uplaši.

Koju TV emisiju volite da gledate?

– Utisak nedelje, Licem u lice, sve informativne emisije i britanske dokumentarne emisije.

Najveći kompliment (vezan za profesiju novinar) koji ste dobili?

– Uvek kada kažu: „Dobra ti je bila emisija u subotu“.

Ko je po vama zvezda?

– Toga nema u novinarskom poslu. Onog sekunda kada neko pomisli da je zvezda, počinje silazna putanja kreativnog novinarstva. Tu i tamo se nekom učini da je nezamenljiv, a oni koji poznaju ovaj posao znaju da su svi zamenljivi.

Neostvareni san

– Da uđem u radnju i kupim haljinu ili kostim, a kada prodavačica pita koji broj da ja kažem 40… i da za sve bude „baš me briga“.

(Sonja Vučićević, 26. januar 2004)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar