Šta je sve stalo u 38 kvadrata ateljea Olje Ivanjicki – 19. mart 2017.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15.25

Čitava imovina Olje Ivanjicki posle njene smrti 24. juna 2009. čuvana je jedno vreme u samom ateljeu, gde je umetnica i živela, na Kosančićevomj Vencu 19 u Beogradu, a posle u depoima Istorijskog muzeja, čekajući razrešenje konačnog smeštaja umetničine zaostavštine.

Ta ogromna kolekcija ličnih predmeta i preko 700 umetničkih dela – bilo je smešteno u 38 kvadrata. To su bile slike, skulpture, oko 1100 knjiga, 32 bunde, 88 komada nakita, novac, antikviteti, nameštaj, srebro, predmeti koji su atelje Olje Ivanjicki činili jedinstvenim mestom u Beogradu.

Istorijski muzej Srbije, u saradnji sa Fondom Olje Ivanjicki – prikazaće sve ono što već osam godina čuva, a posetioci će u rekonstruisanom ateljeu osetiti ambijent u kom je živela ova umetnica.

U velikoj izložbi koja će biti otvorena 26. marta 2017, publika će moći da uživa sve do novembra 2017.

Ova izložba na poseban način dočarava život i ličnost Olje Ivanjicki.

Na preko 1400 kvadrata muzejskog prostora na Trgu Nikole Pašića biće predstavljeno oko 200 slika i crteža Olje Ivanjicki, ali u neobičnoj postavci, svojevrsnom lavirintu, publika će moći da oseti ambijent Oljinog ateljea koji je prenesen u rekonstruisane sobe, sa ličnim predmetima, odećom, detaljima koji su činili deo umetničine svakodnevice.

I pored ogromnog prostora, stao je samo deo kolekcije koja se čuva u depou Muzeja.

U emisiji ćete videti kako je izgledao atelje Olje Ivanjicki dok je živela u njemu i kako je atelje sa svim predmetima čekao razrešenje ovog spora…

U Muzeju i u Fondu očekuju da će ova ogromna izložba inspirisati nadležne da se pitanje stalne postavke što pre reši.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

3 komentara na “Šta je sve stalo u 38 kvadrata ateljea Olje Ivanjicki – 19. mart 2017.”

  1. Radujem se otvaranju izložbe ko dela kolekcije zaostavštine velike Olje Ivanjicki , kod koje sam bila u poseti 2 puta a 3 put je trebalo da je intervjuišem za e-portal , ali , nažalost , otišla je ANDJELIMA. žELIM fONDU ŠTO PRE DA SE RASPRAVI ZAOSTAVŠTINA I DA BUDE STALNA POSTAVKA OVE JEDINSTVENE ŽENE . Nadam se katalogu koji će obeležiti njeno delo. Ja imam reprodulkciju Teute -ilirske krajice i. svaki dan mi je na vidiku na zidu. Glasam za umetnost bez granica. Pozdrav gdji Spasić ! 0652390421

    Odgovori
  2. Veoma me obradovala ova informacija, jer volim sve što je pripadalo Olji Ivanjicki. Jedan moj dan u Beogradu i razlog dolaska, biće posvećen samo toj izložbi.

    Odgovori
  3. Veliki sam poštovalac gospodje Olje Ivanjicki, još od davnih sedamdesetih godina kad sam je prvi put videla na TV u školskim programu. Još uvek pamtim njene reči kojima se obraćala deci-„Ni jedan dan bez crtice“. To i za mene važi i dan danas. Radujem se toj izložbi.

    Odgovori

Ostavite komentar