Svedok istina – Vlastimir Nešić – 2. jul 2023.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:30

Slikom Jeljcina, fotografa Vlastimira Nešića, bio je oblepljen ceo Pariz. Slikao je Gorbačova koji hrani vevericu. Bio je u strogo čuvanim ruskim podmornicama, prvi je ušao u Černobilj. Prva je osoba koja je slikala Moskvu iz vazduha. U jednom momentu bio je najpoznatiji fotograf na svetu… Od 1983. do 2005. godine beležio je istoriju Sovjetskog Saveza.

Na oko razbarušen, u selu Ivanovo kod Pančeva, više u šali priča priču oko svake fotografije – naknadno svestan da je prisustvovao presudnim momentima nestanka Sovjetskog Saveza.

Svojim fotografskim aparatom beležio je momente koji u istoriji dobijaju sve veći značaj. Jedna zemlja nestala je pred njegovim objektivom. U vreme perestrojke kamerom beleži posete Šona Konerija, Barbare Volters (poznate američke novinarke) i mnogih javnih ličnosti koje otkrivaju SSSR. Prisutan je kada Gorbačov dobija Nobelovu nagradu.

Mihail Gorbačov – foto: Vlastimir Nešić

Vlastimir Nešić u to vreme predstavlja dve francuske agencije, koje njegove slike prodaju i objavljuju širom sveta na naslovnim stranama.

Vlastimir Nešić i Mira Adanja-Polak

Često nesvestan momenata kojima prisustvuje – ulazi u podmornice, ide u Černobilj, a u vreme samih događaja njegove slike su širom sveta i u tom trenutku je sigurno najveći fotograf u svetu. On otkriva Sovjetski Savez, koji za ono vreme jeste prava nepoznanica Zapadu.

Vlastimir Nešić

Ni dan danas nema pravi odnos prema svojim dostignućima, ali zna da ga mnogi nisu razumeli. Ja čekam nastavak i da mi pokaže ono što nije do sada.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “Svedok istina – Vlastimir Nešić – 2. jul 2023.”

  1. Хвала Мири што прави фантастичне емисије. Видех пола света, и сазнадох оно што сигурно никада не бих сама успела.

    Odgovori

Ostavite komentar