Sveti gral fizičara – 4. novembar 2007.

Serija „Ekskluzivno“, nedelja, 15.35, Prvi program RTS-a

U Cernu sam izbliza posmatrala eksperiment u kom učestvuje 8.000 istraživača 110 nacionalnosti i pet nobelovaca.

Posmatrala sam gradnju džinovskog akceleratora i složenih detektora u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) u Švajcarskoj.

Kada ove mašinerije budu stavljene u pogon u proleće 2008, saznaćemo šta nam kvantna terorija poručuje o vasioni. Ovaj eksperiment, trenutno najveći u svetu, u vezi je sa najosnovnijim istraživanjima u fizici čestica.

Cilj ovakvih istraživanja skoro da je ostao nepromenjen još od osnivanja moderne fizike početkom 20. veka. Uvek se težilo da se dostigne što je moguće više energije u malom prostoru, da se napravi taj čuveni mali prasak („mini big bang“), kako bi se videli najsitniji delovi strukture materije i kako bi se bolje upoznala postojeća slika mikrosveta. Mnogi kažu i da bi se saznalo ono od čega smo svi mi nastali.

Tokom snimanja, došla sam do najosetljivijih delova ove ogromne mašinerije koja se prostire na prečniku od 27 kilometara i zahvata teritorije Francuske i Švajcarske.

Bila sam okružena ambicioznim istraživačima, među kojima su i naši naučnici, srela sam nobelovce i bila u centru najekskluzivnijeg istraživanja u fizici danas – na pragu najvećeg eksperimenta koji će ikada biti izveden.

Kada se budu sudarile čestice, mnogi očekuju da će se tim činom mnogo toga promeniti u svetu oko nas. Mnogi od ovog eksperimenta očekuju velika otkrića, tako da su se i najveće multinacionalne kompanije doselile tu, kako bi imale uvid u najsvežija istraživanja.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar