Nuklearni „Sveti Gral“

 31.10.2007
Autor: Mira Adanja-Polak

– Eksperiment u kom učestvuje 8.000 istraživača, 110 nacionalnosti i pet nobelovaca gledala sam izbliza u Cernu! Posmatrala sam gradnju džinovskog akceleratora i složenih detektora u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja u Švajcarskoj – ponosno najavljuje svoju današnju emisiju iz serijala "Ekskluzivno" Mira Adanja-Polak (na slici sa snimateljem Milošem Kodemom).

Kaže, kada ove mašinerije budu stavljene u pogon, u proleće 2008. godine, saznaćemo šta nam kvantna teorija poručuje o vasioni. Ovaj eksperiment je trenutno najveći u svetu, a za njega su vezana najosnovnija istraživanja u fizici čestica.

– Tokom snimanja došla sam do najosetljivijih delova ove ogromne mašinerije, koja se prostire na prečniku od 27 kilometara i koji zahvata teritorije Francuske i Švajcarske – objašnjava Polakova. Bila sam okružena ambicioznim istraživačima, među kojima su i naši naučnici. Srela sam nobelovce i bila u centru najekskluzivnijeg istraživanja u fizici danas, na pragu najvećeg eksperimenta koji će biti izveden ikada!

Pa, šta ćete ekskluzivnije za serijal „Ekskluzivno"?!

(K. J, „Novosti“, 31. oktobar 2007)

Ostavite komentar

Error! This email is not valid.