Nuklearni „Sveti Gral“

– Eksperiment u kom učestvuje 8.000 istraživača, 110 nacionalnosti i pet nobelovaca gledala sam izbliza u Cernu! Posmatrala sam gradnju džinovskog akceleratora i složenih detektora u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja u Švajcarskoj – ponosno najavljuje svoju današnju emisiju iz serijala "Ekskluzivno" Mira Adanja-Polak (na slici sa snimateljem Milošem Kodemom).

Kaže, kada ove mašinerije budu stavljene u pogon, u proleće 2008. godine, saznaćemo šta nam kvantna teorija poručuje o vasioni. Ovaj eksperiment je trenutno najveći u svetu, a za njega su vezana najosnovnija istraživanja u fizici čestica.

– Tokom snimanja došla sam do najosetljivijih delova ove ogromne mašinerije, koja se prostire na prečniku od 27 kilometara i koji zahvata teritorije Francuske i Švajcarske – objašnjava Polakova. Bila sam okružena ambicioznim istraživačima, među kojima su i naši naučnici. Srela sam nobelovce i bila u centru najekskluzivnijeg istraživanja u fizici danas, na pragu najvećeg eksperimenta koji će biti izveden ikada!

Pa, šta ćete ekskluzivnije za serijal „Ekskluzivno"?!

(K. J, „Novosti“, 31. oktobar 2007)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar