Tajna smrti – 19. februar 2017.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15.30

Skoro svaki izveštaj o saobraćajnoj nesreći, ubistvu – uvek ima neminovnu rečenicu: „Telo je poslato na obdukciju…“

Toliko je inostranih serija prikazivalo te sale, procedure i sve ono što prati ovaj visokonaučni prilaz konačnoj istini o tome šta se zapravo dogodilo osobi koja pred lekare dolazi onako kako je nađena na licu mesta, a potom pred njima leži potpuno naga sa ceduljom, obično na palcu noge, na kojoj je zapisano ime, prezime i još nekoliko podataka…

Obdukcija u glavama ljudi jeste nepoznanica, ne tako često dešifrovana i reč opterećena podozrenjem i strahom od onoga šta će stručni nalazi reći i zato sam želela da upoznam prof. dr Vesnu Popović, sekretara sudsko-medicinskog odbora, i prof. dr Tatjanu Atanastasijević, predsednicu sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Obe su specijalisti sudske medicine i od njih čujem o njihovom poslu, jer one svakodnevno rade sa mrtvima – to je njihov posao.

Prof. dr Tatjana Anastasijevic i Mira Adanja-Polak
Prof. dr Vesna Popović i Mira Adanja-Polak

TV kamera je prvi put ušla u obdukcione sale Medicinskog fakulteta u Beogradu, više da ono što je nauka i svakodnevna rutina ovih stručnjaka približi gledalištu, za koje je smrt i onaj deo posle smrti, a pre same sahrane, još uvek velika nepoznanica.

Ovaj deo medicine i stručnost specijalista sudske medicine visoko su cenjeni, a često se zaobilaze zbog same posebnosti posla, a i teškog suočavanja sa činjenicom da je poslednji segment života – smrt.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar