Tri poučne priče – 30. septembar 2018.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 17:25

Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković” u Beogradu već dugo je prokišnjavao krov, a fasada je odavno zaslužila renoviranje.

Američki ambasador Kajl Skot došao je u ovo zdanje da vidi kako odmiču radovi u čijem je finansiranju učestvovala Američka ambasada, a direktor biblioteke Aleksandar Jerkov mu je sve pokazao.

Na samom ulazu, u holu ove velelepne građevine u centru Beograda, nalazi se skulptura čuvenog američkog industrijalca, filantropiste i magnata Endrjua Karnegija, za koga znamo da je sagradio čuveni Karnagi Hol u Njujorku i čija je fondacija poklonila nekoliko značajnih rukopisa i dokumenata još 1927. godine ovoj biblioteci u Beogradu.

Američki ambasador Kajl Skot i Mira Adanja-Polak

Tu su se našli manuskripti, značajni zapisi, doktorske disertacije kao i pojedine drevne knjige u digitalnom obliku, lake studentima za gledanje i korišćenje. Tu je i ona knjiga iz botanike, na ulazu, koja privlači pažnju.

Zgrada biblioteke bila je dosta oštećena tako da je ova donacija data za obnovu bila jedinstvena prilika da obiđem neke depoe u koje nikada nisam ušla i saznam neke detalje koji su nepoznati našoj javnosti.

U razgovoru sa bibilotekarem u rekonstruisanoj sobi Isidore Sekulić držala sam knjige Mihajla Pupina, videla zaveštanja Nikole Tesle, kao i retke manuskripte iz 17. veka. Saznala sam da je ambasador kao student radio u biblioteci tako da mu je ovo snimanje bilo više prijatnost nego protokol.

Dr Miroslav Milačić

Srela sam dr Miroslava Milačića, priznatog stručnjaka, člana evropskog barda ortodonata, čoveka koji se bavi rekonstrukcijom vilice i za to je dobio velika priznanja u svetu, a sada širom sveta obučava svoje mlade kolege.

Već dugo živi u Švajcarskoj, ali u Portorož, gde sam ga srela, došao je na veliki skup svojih kolega da razmene iskustva o tome šta je u ovoj oblasti najnovije.

Njegove inovacije se prate.

Školovao se kod nas, bio uspešan u svom poslu, a mene je interesovalo zašto je otišao iz zemlje, šta je bio razlog. Kada je to bilo?

Pukovnik profesor dr Slobodan Obradović i Mira Adanja-Polak

Pukovnik profesor dr Slobodan Obradović je načelnik Klinike za kadiologiju i urgentnu internu medicinu VMA koji je prvi u nas posebnom metodom otklonio zaglavljen tromb iz pluća bez operacije.

Taj ugrušak krvi zaglavljen u plućima ranije je najčešće dovodio do velikih komplikacija i smrtnog ishoda, ali danas tu metodu koju primenjuje profesor Obradović on deli sa svojim kolegama i u Sremskoj Kamenici.

Pukovnik profesor dr Slobodan Obradović i Mira Adanja-Polak

Prepoznat po svom pristupu lečenju u stručnim krugovima i van svoje zemlje – govori o tom načinu otklanjanja tromba i ukazujući na alarmantnost kada se to dogodi i značaj prepoznavanja takvih situacija.

Donedavno, tromb u plućima značio je često kraj života, a danas i bez operacije može da se vidi gde se ugrušak zaglavio u plućnom krilu. To spasava život pacijentu.

Pukovnik profesor dr Slobodan Obradović i Mira Adanja-Polak

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar