Uvek dajem nadu – prof. dr Zoran Krivokapić – 23. septembar 2018.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:30

Vest da se razboleo prof. dr Zoran Krivokapić, lekar koji je izlečio veliki broj pacijenata od teške bolesti debelog creva, razletela se širom sveta jer mnogima je pomogao.

Vest nije bila ona koja nestaje za nekoliko dana. Ona je kružila sa više ili manje tačnih podataka, jer – „Kako može da se razboli lekar koji leči i koji je izlečio?”

U mislima onih koji idu kod doktora još uvek postoji taj nekako čudan mit da je lekar neko zaštićeno božanstvo koje je iznad svih nas i koje postoji samo radi nas, da bi nas izlečio. Ali, „razboleo mi se doktor“… to je u glavama pacijenta kao neka strašna nepravda, razočarenje, po malo nerazumevanje i ljutnja.

Govorilo se o teškoj bolesti, onoj koju više i ne izgovaramo – ima tri slova, sve je češća i sve prisutnija. Pacijenti, njegovi prijatelji, osluškivali su i pokušavali da dođu do podataka iz prve ruke, ali sve je bilo skoro nedokučivo, nestvarno, nemo.

Kao osoba koja veruje u čuda birala sam sve moguće načine da pitam kako je, da pitam za susret i da računam da sam prva bila onda kada je počinjao, kada je radio naučne radove sa mojom sestrom, cenio porodicu lekara kojoj pripadam, nema čega se sve nisam setila i prevagnulo je ono što sam se najmanje nadala.

Radila sam prvi TV intervju sa prof. dr Zoranom Krivokapićem, danas akademikom, kada je rame uz rame operisao sa čuvenim engleskim hirurgom kolopraktologom Hildom i tada tome dala značaj, shvatajući da je to nešto posebno. A retko ko pamti te početke, posebno oni koji su u svetu dobili sva moguća priznanja.

U ovoj emisiji čućemo kako jedan veliki lekar gleda na svoj radni vek, na svoj život, na svoju porodicu, na saradnike. Govoriće onako kako oseća i kako sve vidi sada, kada je sa druge strane. Sada je Zoran Krivokapić i pacijent.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

7 komentara na “Uvek dajem nadu – prof. dr Zoran Krivokapić – 23. septembar 2018.”

  1. Hvala vam profesore za sve. Javili ste mi se cak i kad ste vi bili bolesni. Neka vas bog cuva i sve najbolje! Vi ste covjek! Milena Kukolj iz Banja Luke.

    Odgovori
    • Čast mi je bila, upoznati tako velikog čoveka. Operisao me je, pružio bolji i kvalitetniji život. Jako sam tužan zbog prerane smrt. Zorane, veliko hvala. Neka Vas Bog čuva i da Vam mir u carstvu nebeskom Aleksandar

  2. Miro ,beskrajno hvala na ovom prilogu .Imala sam tu cast da kao sportski lekar budem na kruzenju kod prof.Krivokapica .Andjeo je blaga rec za njega ,strucnost ,znanje,pristupacnost,zelja da drugima pomogne i spasi zivote,da kolegama nesebicno prenese svoje znanje …svega nabrojanog u izobilju poseduje prof.Krivokapic.A kada na sve to nadogradite njegovu dusu i skromnost dobijate coveka koji nije „od ovog sveta „.Ja tako nesto srela nisam .Ovakva osoba ,strucnjak i dusa se ne radja vise .Daj Boze da nam bude ziv i zdrav ,da doceka duboku starost sa svojom porodicom i unucima .Ja sam imala najvecu cast ,sto sam ga upoznala uopste .Na njegovom odeljenju naucila sam vise nego za sve svoje godine studiranja i staza.Prof.ziveli Vi meni 100 godina .Neka Vas Gospod cuva .

    Odgovori

Ostavite komentar