U potrazi za Pikasom – 23. maj 2021.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:30

Oni koji su znali – sagledavali su tržište umetničkih predmeta kao vrlo isplativo, imajući u vidu da je takvo tržište vrlo razvijeno u svetu. Kriminal u ovoj oblasti je više bio povod za sporadične napise u štampi, kada se pojavljivao neki posebno interesantan slučaj.

Tako sam i upoznala Ričarda Elisa, koji je na naše prostore stigao tražeći dragoceno umetničko delo, za koje je tvrdio da se nalazi kod nas, a ukradeno je u jednom muzeju u Švajcarskoj. Bila je to slika Pikasa.

Zaista, nekoliko veoma značajnih umetničkih slika koje su ukradene u svetu – pronađeno je na našim prostorima. Traganje za njima nikada nije ni prestajalo. Mnoge slike se još uvek traže.

Tim poslom bave se posebno obučeni detektivi-policajci specijalnih znanja iz istorije umetnosti. Oni tragaju za tim slikama i predmetima. Danas su i falsifikati dovedeni do savršenstva, tako da postoje specijalne laboratorije koje najmodernijim metodama i tehnologijama dokazuju originale.

Ričard Elis sa pronađenom slikom Pikasa

Ričard Elis, nekada vezan za britanski Skotland Jard, danas je nezavisni stručnjak i policajac. On otkriva kriminalce koji po narudžbini onih koji znaju potencijalnog kupca kradu umetničke slike velike vrednosti.

Ričard Elis govori o svom poslu i pokazuje jednu od najkompetentnijih laboratorija u svetu. Ona se nalazi na jednom skrovitom i zabačenom delu Londona, skoro bez adrese, kako ne bi privukla pažnju. Ovoj laboratoriji obraćaju se muzeji za finalnu ekspertizu.

Mira Adanja-Polak i Ričard Elis

Ričard Elis je dolazio nekoliko puta u Srbiju, gde je sa našom policijom sarađivao na otkrivanju lopova koji su ukrali dve Pikasove slike iz jednog muzeja u Švajcarskoj.

Ovu emisiju emitujemo danas jer je problem trgovine slikama, dokazivanje falsifikata i krađe iz muzeja, vrlo aktuelan.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar