Pokloni Titu i Jovanki koje nismo videli – 6. jun 2021.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 20:20

Titov Muzej ima svoje tajne. Pitanje je da li sve ono što je tamo sakupljeno i stigne da se pokaže javnosti.

Tito i Jovanka su stalno dobijali poklone. Pored tih predmeta imali su i svoje stvari koje su upotrebljavali u svakodnevnom životu…

Uvek je bila nedoumica onih koji su ih posećivali – šta pokloniti Titu i Jovanki – kada imaju sve. Kada je Jovanka Broz otišla iz Belog dvora u posebnu kuću – nije sve ponela sa sobom. Još uvek se nagađa šta je ponela sa sobom, kada se ne baš svojom voljom odvojila od Tita.

Jovanka i Josip Broz Tito

Neki odevni predmeti nalaze se u Muzeju Jugoslavije – ili kako ga još mnogi zovu – Muzej 25. maj. U depoima sve je uredno popisano, zavedeno i čeka da bude izloženo.

Neda Knežević i Mira Adanja-Polak u depou Muzeja Jugoslavije

Tu su Neda Knežević, direktor muzeja, kao i Veselinka Kastratović-Ristić i Moma Cvijić muzejski savetnici, koji poznaju svaki pojedini predmet ove zbirke jedinstvene u svetu. I nikada nema kraja – uvek se po nešto pronađe.

Moma Cvijić u depou Muzeja Jugoslavije

Često odlazim i tražim da mi se pokaže još po nešto. Tako sam i došla do nekih poklona koje su Tito i Jovanka dobijali, a koje do sada nismo videli.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “Pokloni Titu i Jovanki koje nismo videli – 6. jun 2021.”

  1. Svidja mi se Mirina glamuroznost, originalnost, stručnost, stajling. Ima žena petlju, intuiciju, pronicljivost, hrabrost, originalnost – kako u životu, tako i u poslu!

    Odgovori

Ostavite komentar