U potrazi za Pikasom – 23. mart 2013.

Serija "Ekskluzivno", subota, 14:00, Prvi program RTS-a

Nekoliko veoma značajnih umetničkih slika koje su ukradene u svetu pronađeno je na našim prostorima. Traganje za njima nikada nije ni prestajalo. Mnoge slike se još uvek traže.

Tim poslom bave se posebno obučeni detektivi-policajci specijalnih znanja iz istorije umetnosti. Oni tragaju za tim slikama i predmetima. Danas su i falsifikati dovedeni do savršenstva, tako da postoje specijalne laboratorije koje najmodernijim metodama i tehnologijama dokazuju orginale.

Ričard Elis, nekada vezan za britanski Skotland Jard, danas je nezavisni stručnjak i policajac. On otkriva kriminalce koji po narudžbini onih koji znaju potencijalnog kupca kradu umetničke slike velike vrednosti.

Ričard Elis govori o svom poslu i pokazuje jednu od najkompetentnijih laboratorija u svetu. Ona se nalazi na jednom skrovitom neuglednom mestu u Londonu, skoro bez adrese, kako nikako ne bi privukla pažnju. Ovoj laboratoriji obraćaju se muzeji za finalnu ekspertizu.

Ričard Elis je dolazio nekoliko puta u Srbiju, gde je sa našom policijom sarađivao na otkrivanju lopova koji su ukrali dve Pikasove slike iz jednog muzeja u Švajcarskoj.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar