U potrazi za Pikasom – 3. oktobar 2021.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 16:20

Postoje stručnjaci u policiji koji se bave posebnom vrstom kriminala – ilegalnom trgovinom umetničkih dela. Ranijih godina dolazili su kod nas, bez mogućnosti da zakucaju na vrata kriminalaca koga otkriju. Neki su i sarađivali sa našom policijom.

Do skora je o ovoj vrsti kriminala bilo samo sporadičnih napisa, i to kada se pojavljivao neki posebno interesantan slučaj. Danas češće čujemo o tome.

Ričarda Elisa upoznala sam kada je došao kod nas u potrazi za dragocenim umetničkim delom, ukradenim u jednom muzeju u Švajcarskoj. Bila je to slika Pikasa.

Nekoliko veoma značajnih umetničkih slika, koje su ukradene u svetu, pronađene su na našim prostorima. Traganje za njima nikada nije ni prestajalo. Mnoge slike se još uvek traže.

Ričard Elis sa pronađenom slikom Pikasa

Ovim poslom bave se posebno obučeni detektivi-policajci specijalnih znanja iz istorije umetnosti. Govorili su mi da su danas falsifikati dovedeni do savršenstva, tako da postoje specijalne laboratorije koje najmodernijim metodama i tehnologijama dokazuju originale.

Ričard Elis, nekada vezan za britanski Skotland Jard, danas je nezavisni stručnjak i policajac. On otkriva kriminalce koji po narudžbini onih koji znaju potencijalnog kupca kradu umetničke slike velike vrednosti.

Mira Adanja-Polak i Ričard Elis

Ričard Elis govori o svom poslu i pokazuje jednu od najkompetentnijih laboratorija u svetu. Ona se nalazi na jednom skrovitom i zabačenom delu Londona, skoro bez adrese, kako ne bi privukla pažnju. Ovoj laboratoriji obraćaju se muzeji za finalnu ekspertizu.

Ričard Elis je dolazio nekoliko puta u Srbiju, gde je sa našom policijom sarađivao na otkrivanju lopova koji su ukrali dve Pikasove slike iz jednog muzeja u Švajcarskoj.

Ovu emisiju emitujemo danas jer je problem trgovine slikama, dokazivanje falsifikata i krađe iz muzeja, sve prisutniji. Retko je kazivanje stručnjaka iz ove oblasti.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar