Prvi čuvar Jovanke Broz – 26. septembar 2021.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 16:00

Dok gledate seriju o Jovanki Broz na RTS, poslušajte nekoga ko je bio dugo u njenoj blizini dok je bila odvojena od Tita. Kazivanje njenog čuvara je autentično i istinito, a ja znam da mi nije rekao sve.

Policajac Milanko Gašević – Gaša dobio je posao da čuva Jovanku Broz od prvog dana kada su je odvojili od Tita i kada se doselila iz Belog dvora u Bulevar mira 75 u Beogradu. Tu je ostao čitavih 15 godina.

Prvo su ga postavili da stoji ispred kapije, pa je nakon nekog vremena dobio kućicu u dvorištu ove vile, a na kraju svog službovanja premešten je u samu vilu gde je Jovanka Broz smeštena.

Milanko Gašević Gaša i Jovanka Broz

Među njima se vremenom razvilo prijateljstvo, koje je trajalo sve do premeštaja Milanka Gaševića na novi posao u konzulat u Minhenu.

On prvi put govori o njihovom prijateljstvu i izgrađenom poverenju koje nikada nije prekršio. Poštovao je njenu privatnost.

Jovanka Broz mogla je slobodno da se kreće, ali nije mogla da bude bez pratnje i obezbeđenja koje je bilo tu radi njene lične bezbednosti.

Kao pravi čovek bezbednosti – nije do sada podelio svoja sećanja na to prijateljstvo. Ja ga se sećam kao čoveka koji me je puštao do Jovanke Broz na intervjue koje sam radila. Posle toliko godina, a prošlo je 35 godina, potražila sam ga u njegovom domu da zabeležim njegova sećanja.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar