U Vatikanu – 22. septembar 2019.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:13

Vatikan je oduvek bio obavijen velom tajanstvenosti i nedokučivih tajni.

Velikom istorijskom događaju, kada se birao novi papa u Vatikanu, prisustvovala je Mira Adanja-Polak. koja je među. 7000 novinara iz čitavog sveta čekala proglašenje novog pape.

Tada je Mira Adanja Polak imala priliku da sretne i pojedine članove papskog veća koji su joj govorili o svemu što rade i šta očekuju od novog pape.

Za mnoge je tada izbor Horhe Marija Bergolija bilo iznenađenje, a za neke je to bio i izbor pomirenja – da papa bude Italijan, a i da dolazi iz Južne Amerike.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i Mira Adanja-Polak

Papa Franja ima italijansko i argentinsko državljanstvo i njegova biografija je tada obišla svet u sekundi.  Skromnost i odsustvo potrebe za preterivanjima odmah su privukli pažnju javnosti, a sada, gledajući već sa distance, dokazao je svoju mudrost i neverovatnu diplomatsku umešnost u uzavrelom današnjem svetu konflikata.

U Vatikanu je tada uočena impresivna i neverovatna organizacija koja je bila dovedena do perfekcije.

Onog momenta kada dobijete saglasnost da budete u Vatikanu bez obzira na vreme najvećih tenzija i pritisaka zbog biranja pape, svi su nesebično odvajali potrebno vreme za razgovore zabeležene u emisiji.

Nije bilo žurbe, nije bilo pritisaka, niti požurivanja. Ali na zakazane intervjue  moralo se doći tačno u minut.

Monsinjor Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup, u to vreme bio je u Vatikanu i MIri Adanji-Polak odgovarao na mnoga pitanja i objasnio neke procedure ovog velikog svetskog događaja.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar