U Vatikanu – 25. decembar 2016.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:19

Božić koji se obeležava po Gregorijanskom kalendaru 25. decembra jedan je od najvećih hrišćanskih praznika.

Velikom istorijskom događaju kada se birao novi papa u Vatikanu prisustvovala je Mira Adanja-Polak. Događaj je tada okupio 7.000 novinara iz čitavog sveta.

Čekajuci novog papu, Mira Adanja-Polak tada je srela i pojedine članove Papskog veća koji su joj govorili o svemu što rade i o tome šta očekuju od novog pape.

Za mnoge je tada izbor Horhea Marija Bergolja bilo iznenađenje, a za neke je to bio i izbor pomirenja – da papa bude Italijan, a i da dolazi iz Južne Amerike.

Papa Franja ima italijansko i argentinsko državljanstvo i njegova biografija je tada obišla svet u sekundi.

Skromnost i odsustvo potrebe za preterivanjima odmah su privukli pažnju javnosti, a sada, gledajući već sa distance, dokazao je svoju mudrost i neverovatnu diplomatsku umešnost u uzavrelom današnjem svetu konflikata.

U Vatikanu je tada uočena impresivna i neverovatna organizacija koja je bila dovedena do perfekcije. Onog momenta kada dobijete saglasnost da budete u Vatikanu bez obzira na vreme najvećih tenzija i pritisaka zbog biranja pape, svi su nesebično odvajali potrebno vreme za razgovore zabeležene u emisiji. Nije bilo žurbe, nije bilo pritisaka, niti požurivanja. Ali na zakazane intevjue moralo se doći tačno u minut.

Monsinjor Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup, u to vreme bio je u Vatikanu i MIri Adanji-Polak odgovarao na mnoga pitanja i objasnio neke procedure ovog velikog svetskog događaja.

 

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar