Živi za tenis – 7. jul 2024.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:55

Jedno podsećanje pred Vimbldon. Došla sam na Vršački breg kod Aleksandra Popovića, koji je napravio pravi raj na najlepšem mestu u Vršcu. U kuću na vrhu brda povukao se posle velike karijere teniskog trenera u Nemačkoj.

Pred njegov 90. rođendan posetila sam člana prve posleratne teniske reprezentacije Jugoslavije i prvog igrača sa ovih prostora na internacionalnim turnirima.

Aleksandar Popović, Novak Đoković i Nikola Pilić u Minhenu

Aleksandar Popović bio je jedan od prvih tenisera koji su činili četvoročlanu ekipu za odlazak na Vimbldon. Novca je bilo da samo dvoje iz ekipe lete avionom. On je išao vozom i u tom vozu je najverovatnije doneo svoju životnu odluku da ode u Nemačku.

Aleksandar Popović i Ana Ivanović u Štutgartu

Tamo je postao trener i ubrzo osvojio prvo mesto na državnom turniru. To mu je otvorilo vrata za budućnost i Aleksandar Popović preuzima čuvenu tenisku akademiju, koja je tada bila najveća u Evropi. Aleksandar Popović je zaslužan za proboj i naših trenera Radmila Armenulića, Nikole Pilića…

U Nemačkoj gde je pozivan da bude gost na turnirima, imao je priliku da prvi dočeka Novaka Đokovića i Anu Ivanović.

U tom sećanju učim o životnim principima, zdravlju, upornosti i krepkosti.

Aleksandar Popović

Čitavo imanje i sve oko njega su delo njegovih ideja i ruku. U svojoj devedesetoj godini ima planove, savršenu memoriju, strpljenje. Pola godine je u Nemačkoj, pola u Vršcu i zna da je uvek teško biti otrgnut iz svoje sredine.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar