Postoji li zaštita od mafije – Vinćenco Kontičelo – 30. jun 2024.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:20

Vinćenca Kontičela upoznala sam u Rimu, u vreme kada je svet brujao o čoveku koji je člana mafije označio u sudnici i na njega pokazao prstom. Tražio mu je reket, a on odbio da plati. Tada nisam znala da ću njegovu borbu protiv mafije nastaviti da pratim.

Vinćenco Kontičelo danas je zaštićeni svedok – bez policijske zaštite. Njega više ne čuvaju…

Vinćenco Kontičelo i Mira Adanja-Polak na Siciliji 2008. godine

Kada se odlučio da progovori – nije ni slutio u kojoj će se situaciji naći. Na osnovu njegovog svedočenja više članova mafije je uhapšeno, a posle više godina u zatvoru danas su svi oni na slobodi. Od tada Vinćenco Kontičelo ne spava mirno. Karabinjeri su ga na samom početku čuvali sa mašinkama i šetali po krovu njegove kuće. Njegova kuća u Palermu tada je bila i pod video nadzorom.

Mira Adanja-Polak i Vinćenco Kontičelo na Siciliji 2008. godine

Danas je Kontičelo na nepoznatoj adresi u Rimu, u stanu svog prijatelja, i ne može da ide u svoj rodni grad. Više nema policijsku zaštitu, i to sada kada mu je najpotrebnija.

Vinćenco Kontičelo i Mira Adanja-Polak u kući u Rimu 2022. godine

U svom burnom životu nije se ničega plašio. Umirao je – kako kaže – bar dva puta. Ali sada se oseća kao pokretna meta. Kontičelo više nije komandant svog života. On zna da mafija ne oprašta i da uzvraća udarac.

Mira Adanja-Polak i Vinćenco Kontičelo u Rimu 2013. godine

U susretu sa italijanskim senatorom Pjetrom Grasom, koji je bio i nacionalni tužilac za borbu protiv mafije i poznaje slučaj Vinćenca Kontičela, saznajemo i njegovo lično iskustvo koje kazuje da je borba protiv mafije dugotrajna, naporna i teška.

Senator Pjetro Graso i Mira Adanja-Polak u Rimu 2022. godine

Ispovest Vinćenca Kontičela retka je i poučna.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar