Život je samo jedan – Ivana Meklvejn – 12. februar 2023.

„Mira Adanja-Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:50

Videli smo na ekranima toliko dramatičnih situacija – kada policija upada u neki objekat ili stan, kada su upereni pištolji, čuju se urlici, vriska, plač i vidi scena koja uznemirava. To gledamo na televiziji, jer se uglavnom takve situacije vide u operativnom radu policije. Retko znamo i vidimo šta je prethodilo takvoj slici, koja je neki put i tragična.

Razgovaram sa Ivanom Meklvejn, jednom od pregovarača u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, koja se ovim poslom bavi 14 godina. Po zanimanju je lekar, sa uskom specijalizacijom u forenzici, opredeljena da se što više edukuje u ovoj delikatnoj oblasti.

Nju retko viđamo, nije eksponirana medijski i retko se može objasniti ta tananost pregovaranja u vrlo delikatnim situacijama.

Ivana Meklvejn

Prošla je specijalnu obuku u Velikoj Britaniji, gde su vrhunski stručnjaci-instruktori Hendon policijskog koledža, glavnog centra za obuku londonske Metropoliten policije, školovali odabrane kandidate iz više zemalja kako da pregovaraju u talačkim krizama i situacijama visokog rizika – kada je cev uperena u policiju i njih, koji su deo tima u pregovaranju.

Kako nekoga koji je već prekoračio ogradu mosta, rešen da se ubije, sprečiti da ne skoči u reku?

Njena stručnost, umerenost, trpeljivost, veština ophođenja i uzdržanost objašnjavaju da u svom poslu, kojim se bavi 14 godina nije imala nijedan slučaj u kome je bilo gubitaka ljudskih života.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “Život je samo jedan – Ivana Meklvejn – 12. februar 2023.”

  1. Miro divim Vam se. Svaku emisiju uradite sa merom, sa razumevanjem, tako da i mi gledaoci razumemo Vas i Vašeg sagovornika. Svaka čast!

    Odgovori

Ostavite komentar