Mira Adanja-Polak i Vi – 13. novembar 2010.

Subota, 14:15, Prvi program RTS-a, uživo

Gost emisije je Svetlana Vukajlović, sada direktor "Jedra", prvog doma zdravlja koji je otvorilo jedno osiguravajuće društvo. Donedavno je bila direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Sada u stalnom radnom odnosu ima lekare koji su se opredelili samo za rad u privatnoj ustanovi. Kako sada iz pozicije privatnika gleda na regulisanje odnosa sa RZZO-om kada je privatni sektor u pitanju? Da li lekari "Jedra" mogu pisati recepte, da li su oni punovažni, da li mogu otvarati bolovanja, kako je to regulisano?

Gost u studiju je učesnica međunarodne Bios olimpijade u Sankt Petersburgu, Ivana Đorđević. Na Olimpijadi je 10 učesnika iz Srbije na polju hemije i biomedicine osvojilo 7 prvih nagrada, 3 druge i jednu treću nagradu, u konkurenciji 600 učesnika. Njihov put je organizovala prof. dr Ivana Đujić, naučnik i biohemičar.

Kako u Parizu možete iznajmljivati na svakom koraku bicikl za lakše kretanje kroz gužvu, a šta se događa kada bicikl ne vratite?

Prof. dr Petar Radović, ginekolog i dugogodišnji direktor bolnice "Dragiša Mišović" u Beogradu, objavio je svoj metod veštačke oplodnje u više medicinskih časopisa u zemlji. Da bi nastavio primenu svog metoda, tražio je finansijsku pomoć, koju nije dobio. Taj svoj metod publikovao je i na međunarodnim kongresima. Desetak godina kasnije, u Britaniji je, po njegovoj metodi, rođena beba začeta veštačkom oplodnjom. To mu je i lično rekao kolega dr Robert Edvards, koji je ove godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu. Kako je tu vest primio dr Petar Radović, koji danas ima 94 godine? Posetila sam ga u njegovom domu u Beogradu.

U poseti prof. dr Zdeslavu Milinkoviću, upravniku Spinalnog centra ortopedske bolnice na Banjici. Saznajemo koliko je važno čuvati kičmu, prema kojoj se ponašamo kao da će nas i kada je ne pazimo služiti čitavog života. Savete ovog velikog stručnjaka treba poslušati.

U studiju je Ljiljana Stokić, diplomirani ekonomista, koja ima autističnog sina od 18 godina. Do sada nije uspela da ga smesti ni u jedan boravak kada se vratio iz bolnice. Njen problem čućete u emisiji.

U studiju su predstavnice Nacionalne fitnes federacije Srbije koje su se vratile sa Svetskog prvenstva u Slovačkoj. Iz Banske Bistrice donele su 12 medalja. O tom uspehu govori njihov trener Aleksandra Rapajić-Milošević.

Zlatica Radović i Radoslava Janković rešile su da vez, stari zanat svoje bake Jovanke Rakić, pokažu gledaocima. U njihovoj porodičnoj kući u Banoštoru videćete stare mustre za vezenje, kao i neke zaboravljene ukrase u kuhinji.

U studiju su slike umetnika koji živi i radi u Parizu. Kosta Kulundžić je sada u Beogradu i ima izložbu u galerijama "Progres" i "Dar Mar".

Videćete i instrumente koji očekuju nove talentovane vlasnike. Instrumenti, violine i harmonike, čekaju da budu poklonjeni talentovanoj deci. Javite se na mail i pošaljite DVD na adresu RTS, Takovska 10, za Miru Adanja-Polak.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “Mira Adanja-Polak i Vi – 13. novembar 2010.”

  1. Gledala sam vašu emisiju, možda od polovine, ali sam kraj nas je ostavio bez teksta, kad smo moj najmlađi sin i ja ugledali harmonike u studiju…

    Odgovori

Ostavite komentar