Mira Adanja-Polak i Vi – 17. januar 2009.

Subota, 14:15, Prvi program RTS-a

U emisiji ćete čuti kako da štedite, čega da se odreknete i kako da se ponašate u krizi koju najavljuju. O tome govori Danijel Cvijetičanin, profesor ekonomije.

Čuli ste da ne treba da se dodatno grejete i koristite grejalice. Kako stojimo sa strujom, koje su nam rezerve, da li su moguće restrikcije? Kako da se ponašamo, šta da radimo? Gost emisije je dr Aca Marković, dipl. inž, član Saveta Agencije za energetiku Republike Srbije.

Sa članovima "Mense", udruženja osoba čiji je količnik inteligencije daleko iznad proseka, srećem se u jednom kafeu i s njima pričam o običnim stvarima. Koliko im u životu pomaže to što su pametniji od drugih?

Slike u studiju izlaže Đorđe Prudnikov, slikar koga poznaje čitav svet i koji dugo nije izlagao u zemlji. Posle dužeg vremena, ponovo je u javnosti.

Serija "Ranjeni orao" postigla je nezapamćen uspeh. Divne haljine očarale su gledalište. U studiju su glumice koje ih nose u seriji, kao i kostimograf gospođa Krstović, koja je  preko ove serije ponovo udahnula romantizam u način odevanja žena ovog podneblja. Gosti u studiju – kostimograf Ivanka Krstović, glumice Sloboda Mićalović-Ćetković, Jasmina Ranković i Nela Mihajlović.

Videćete izložbu koja je otvorena u spomen velikoj slikarki Ljubici Cuci Sokić u Galeriji Pavla Beljanskog u Novom Sadu.

Vodimo Vas u Hong Kong i upoznajemo sa starosedeocem koji sopstveni grad više ne može da prepozna.

Dušan Džamonja – izložba u Monaku povodom smrti umetnika.

Preminuo novinar Bogdan Tirnanić.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

5 komentara na “Mira Adanja-Polak i Vi – 17. januar 2009.”

 1. Mnogopoštovani,
  Želeo bih da otkupim nekoliko slika slikara Georga Prudnikova. Gde mogu da nabavim katalog s cenama njegovih slika? Molim Vas, da li možete da mi pomognete u tome? Takođe, poznajem vlasnike najvećih galerija u Čikagu, Michigan Ave., gde bih mogao da ih zainteresujem za prodaju. Hvala unapred.

  Odgovori
 2. Đorđe Prudnikov je najveći živi srpski slikar-portretista. To mi je za života potvrdio i velikan srpskog slikarstva, Milić od Mačve. Oduvek su slikari tipa Prudnikova imali privilegovano mesto u društvu, u carskim i kraljevskim palatama. Nažalost, Prudnikov kod nas nije naišao na razumevanje. Sudbina mu je dodelila iskušeničku misiju, da, ukoliko savlada veće probleme, utoliko više vredi.

  Odgovori
 3. Nažalost, mnogi slikari za života ne dožive zasluženu pohvalu i slavu… To je nasumljivo i slučaj sa brilijantnim srpskim umetnikom, o kome će tek buduće generacije dati završnu reč, kao što ni naši sinovi i unuci neće biti iznenađeni kada o Đorđu Prudnikovu budu učili iz školskih udžbenika kao o velikanu srpskog slikarstva…

  Odgovori
 4. Umjetnici poput Prudnikova se rađaju jednom u 100 godina i prava je šteta što njegov talenat u svojoj domovini nije doživio odziv kakav zaslužuje genij njegovog kova.

  Odgovori
 5. Slikar Đorđe Prudnikov je srpski slikar dva veka, talenat neslućenih razmera, stvaralac ravan velikanima svetskog slikarstva kroz vekove. Njegovu neukrotivu energiju Srbija nije procenila na pravilan način i dozvolila je da jedan brilijantni talenat, grandiozni stvaralac i danas traga za elemetarnom jedinicom jednog slikara, za ateljeom. Zašto je to tako i da li mu neko može pomoći? Postoji niz aktuuelnih pitanja na temu o poznatom srpskom slikaru u svetu.

  Odgovori

Ostavite komentar