Mira Adanja-Polak i Vi – 25. maj 2013.

Subota, 13:50, Prvi program RTS-a, uživo

Uoči  državne sahrane kralja Petra Drugog Karađorđevića, njegove supruge Aleksandre Karađorđević, njegove majke kraljice Marije i brata Andreje – svi umrli u tuđini – podsećamo vas na njih i njihovu ulogu u životu prestolonaslednika Aleksandra Drugog, koji uz sve državne počasti, uz prisustvo državnog vrha Srbije, sa čitavom porodicom, prisustvuje sahrani svojih najbližih u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Mauzoleju kraljevske porodice. Ovim činom ispravlja se višedecenijska nepravda prema porodici Karađorđević, koja u istoriji naše zemlje dugi niz godina nije imala zasluženo mesto.

Jovan Kolundžija imao je solistički koncert u katedrali Svetog Jeronima u Lisabonu. Ovo je njegov drugi nastup u Portugalu, gde je već bio jednom povodom obeležavanja državnosti Portugala. Jovan Kolundžija osnovao je "Gvarnerijus", koji je ovih dana postao institucija kulture od nacionalnog značaja.

"Šta kaže Madera" – knjiga je koju je napisao Dobrivoje Bobi Janković, nastala iz priča i razgovora onih koji iz godine u godinu sede za istim stolom sa piscem knjige i tu razgovaraju o svemu što se događalo i događa oko nas. Danas tu sede: Slava Đukić, Zdravko Mrvić, Perica Radenković, Dan Tana, Boban Popović, Petar Pešić i najstariji "maderaš" Ivko Plećević. A nekada su sedeli i dr Aca Obradović, Miljan Miljanić, Ljuba Tadić, Miša Radan… Mnogi govore da je "Madera" kafana u kojoj se saznaju najsigurnije informacije, u kojoj se informacije i proveravaju, gde su mnogi napravili karijeru, a mnogi je i završili. Danas "Madera" zadržava svoj oreol činjenicom da se tu oglašavaju susreti važnih ljudi na važnim ručkovima. Tu vidite ko se sa kim sastao i da to želi da se sazna u javnosti. Još uvek "Madera" daje svoj sud, a pitanje je ko još želi da ostavi dobar utisak i kome je važno da ga starosedeoci pozdrave i poštuju. Kada uđete u "Maderu", napravite blagi naklon ka dugačkom stolu. Možda vas pozovu da se pridružite.

Nije isto davati anesteziju detetu i odrasloj osobi. O tome govori doc. dr Dušica Simić, šef anestezije i intenzivne nege dečije bolnice u Tiršovoj ulici u Beogradu koja već nekoliko godina radi na edukaciji anesteziologa kod nas uz pomoć svojih kolega iz sveta. Gost u studiju je i dr Najdžel Tarner, ansteziolog iz Holandije, predsednik Evropskog udruženja dečijih anesteziologa.

Katarina Žutić, mlada glumica, je gost u studiju. Ovih dana je sa svojim bendom napravila spot za koji je želela da bude prikazan u ovoj emisiji.

Gost u emisiji je prof. dr Vojislav Pavlović, veterinar, koji je pre 50 godina čestitao rođendan Drugu Titu.

Videćete šta emutujemo iduće subote, 1. juna, u emisiji "Ekskluzivno". Bila sam u Beču u poseti gradonačelniku dr Mihaelu Hauplu, koji je gradonačelnik Beča punih 19 godina i upoznala Anicu Macku Dojder, ženu koja čvrsto stoji na zemlji i koja je realizovala ono što je želela.

 U studiju su slike Branimira Baneta Minića, koji ima izložbu u Galeriji "ULUS" u Knez Mihailovoj ulici do 4. juna 2013. Obeležava 50 godina stvaralaštva.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar