Mira Adanja-Polak i Vi – 3. decembar 2011.

Subota, 14:00, Prvi program RTS-a, uživo

Koliko znamo vrednost vode koju imamo, kako se odnosimo prema izvorima vode, kakvu vodu pijemo? O tome govori prof. dr Tomislav Jovanović, stručnjak za kvalitet vode -šef Katedre za balneoklimatologiju na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Dve i po godine posle smrti Olje Ivanjicki, još nema rešenja o njenoj zaostavštini i šta će biti sa ateljeom u kome je živela i radila. Stvari su spakovane i sve je u procesu selidbe u depo Muzeja Srbije, koji je sada određen za privremenog staraoca Oljine imovine. Sa direktorkom Muzeja Anom Stolić Mira Adanja-Polak obišla je Oljin atelje da vidi kako on sada izgleda. Dok je Olja bila živa, atelje je bio stecište velikog broja njenih poštovalaca.

Čućete i videćete vrlo moderan i savremen način izvođenja klasične muzike grupe "MozArt", koja dolazi u Beograd.

Gost u studiju je Vesna Fila, pomoćnik ministra prosvete. Bila je dugogodišnji direktor škole "Vladislav Ribnikar", među prvima je uvela nastavu na francuskom jeziku. Pitamo je koliko na mestu na kome je može da utiče na sistem obrazovanja i koliko je primenila znanja iz svog prethodnog iskustva.

Videćete koliko je važno sačuvati autentične predmete koji su obeležili jedan deo naše nacionalne kulture. Tek od nedavno smo počeli da čuvamo stvari koje su nekada bile korisne. Čuvanjem predmeta karakterističnih za jednu kulturu i običaje najviše govorimo o sebi.

Petar Omčikus i njegova supruga Kosa Boksan živeli su dugo u Parizu. Kada je Kosa Boksan umrla, njen suprug prodao je atelje u Parizu, tim novcem kupio prostor na Dorćolu i napravio galeriju gde će izlagati njene i svoje slike i pomagati mlade talentovane slikare. Njihove slike krasiće studio.

U studiju su Nataša Jakovleva, pevačica, i dvojica akustičnih gitarista, dugogodišnjih članova kvinteta "Alfama", koji uživo sviraju pred svoj nastup u Akademiji  28. Svoj nastup su nazvali "Ruski ponedeljak".

Film "Anonimus" dovodi u pitanje autentičnost Šekspirovih dela. Da li ih je Šekspir pisao?

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar