Mira Adanja-Polak i Vi – 5. decembar 2015.

Subota, 13:00, Prvi program RTS-a, uživo

U studiju je dr Marko Ercegovac, novi direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije. Koliko ova važna zdravstvena ustanova može da odgovori svim zahtevima velikog grada i okoline? Šta je ono čime će se on baviti na svom novom poslu? Šta dr Ercegovcu predstavlja najveći problem?

Dr Marko Ercegovac
Dr Marko Ercegovac

Autorka je bila na površinskom kopu „Drmno” TE Kostolac i upoznala bageriste koji su zapravo rudari, iako ne idu u rudarske jame. Oni kopaju ugalj najsavremenijim mašinama na površini zemlje i snabdevaju termoelektrane. Tu se vadio ugalj još iz antičkih vremena, a ove rude još ima i biće je još dugo. Susret sa ovim ljudima donosi jasnije sagledavanje njihovog radnog mesta i posla kojim se bave.

Gost u studiju je Nataša Milićević, osnivač „Bel hospisa”, koja je prva na ovim prostorima ljude osvestila o značaju hospisa i brizi o teškim pacijentima, kao i o važnosti zbrinjavanja umirućih pacijenata, a to je problem koji svaka sredina mora da reši. Stacionari za takve pacijente postoje svuda u svetu i o tome su govorili ambasadori Belgije, Kanade, Velike Britanije i šef misije Saveta Evrope na nedavnom dobrotvornom balu gde su sakupljena sredstva za novi centar.

Videćemo i Monografiju o Peđi Milosavljeviću, velikom slikaru. Monografija će ovih dana biti predstavljena poštovaocima njegove umetnosti. Zdravko Vučinić, istoričar umetnosti i dugogodišnji kustos i direktor najstarije gradske Prodajne galerije Beograd na Kosančićevom vencu, u ovoj knjizi objedinio je sve što je obeležilo život Peđe Milosavljevića, svestranog umetnika i čoveka koji je ostavio značajan trag u jednoj epohi.

slikar Peđa Milosavljević
slikar Peđa Milosavljević

Mnogo se opet govori o zaostavštini Josipa Broza-Tita. Mira Adanja-Polak će nas podsetiti na trezor u kome je bila i koji se nalazi u Muzeju istorije Jugoslavije, koji zovu i Titov muzej.

U sefu Josipa Broza-Tita
U sefu Josipa Broza-Tita

U studiju je princeza Jelisaveta Karađorđević, koja izlaže i prodaje svoje crteže u galeriji Kuće kralja Petra i koja sakupljeni novac daje za nezbrinutu decu.

Princeza Jelisaveta Karađorđević i Mira Adanja-Polak
Princeza Jelisaveta Karađorđević i Mira Adanja-Polak

U studiju su slike Peđe Milosavljevića zahvaljujući ljubaznosti vlasnika privatnih kolekcija.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar