Mira Adanja-Polak i Vi – 28. novembar 2015.

Subota, 13:00, Prvi program RTS-a, uživo

Šta se desilo sa ateljeom Olje Ivanjicki koji je preseljen u Depo Istorijskog muzeja Beograd. Videćemo i snimke njenog ateljea posle smrti dok još nije bio iseljen i dok je postojala nada da će se pretvoriti u spomen-sobu. Podsetićemo se šta se sve nalazilo u ovom ateljeu koji je bio slikarkin radni prostor, ali i njen dom. Koliko znamo da čuvamo i prepoznamo ono što jesu svedočanstva jednog životnog opusa. Mira Adanja-Polak obišla je Depo u Istorijskom muzeju, gde je razgovarala sa direktorkom Dušicom Bojić i Suzanom Spasić, direktorkom Fondacije „Olja Ivanjicki”.

Ovih dana priprema se tradicionalna dodela „Krune uspeha“, koju već deset godina dodeljuje porodica Petrović zajedno sa Ambasadom Švajcarske u Beogradu i Beogradskim univerzitetom – studentima koji studije završe u roku i čiji je prosek iznad 9. Gost u studiju je docent Medicinskog fakulteta, dr Dragan Hrnčić, jedan od dobitnika ovog priznanja.

Prof. dr Nenad Ilijevski, vaskularni hirurg, upozorava na opasnosti današnjeg brzog života. Koliko pacijenti slušaju savete koje im svakodnevno kazuje?

Prof dr Ilijevski

Imamo li predrasuda kada decu izvodimo u šetnju i na igranje? Retko to činimo po tmurnom vremenu i kada pada kiša. Zašto?

Sećam se novinara Jovana Šćekića, koji je prvi iz Televizije Beograd išao u Kinu. Sporazumevao se tada na kineskom.

Videćete najstariju reklamu iz Francuske. Reklama datira iz 1898. godine, a reklamiran je sapun.

U studiju je i Dušica Milanović, urednik u listu „Politika” sa svojom sedmom knjigom, monografijom o Živanu Saramandiću. U njoj je zabeležila sve ono što o tom umetniku divnog glasa nismo znali. Govori o tome koliko smo svesni značaja nekih ljud dok su još među nama.

Roksanda Ilinčić, modni kreator, postiže velike uspehe svojim kreacijama u svetu. Videćemo njenu najnoviju kolekciju koja je prikazana na Nedelji mode u Londonu. Pobrala je aplauze zbog svoje orginalnosti i jednostavnosti.

Roksanda Ilincic

Koliko slučajni susreti u nepoznatom gradu i šetnja bez posebnog cilja mogu da pomognu u sagledavanju Šangaja.

Studio krase slike Olje Ivanjicki iz privatnih kolekcija i Depoa Istorijskog muzeja.

Atelje Olja Ivanjicki

 

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar