Mira Adanja-Polak i Vi – 7. februar 2015.

Subota, 14:00, Prvi program RTS-a, uživo

Ovih dana pojavila se mogućnost dobijanja inženjerske kartice, koju izdaje Savez inženjera i tehničara Srbije, član vodeće inženjerske asocijacije. Nosioci inženjerske kartice imaće, kako kažu, prednost u dobijanju posla u zemljama Evropske unije i moći će da se javljaju na međunarodne konkurse. Potencijalni poslodavci imaće preko ove kartice uvid u obrazovanje naših inženjera koji poseduju ovu karticu i tako će biti olakšan put priznavanja njihovih diploma u Evropskoj uniji.

Gost u studiju je prof. dr Srđan Stanković, član Komisije za nacionalni registar i predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Gost emisije je dr Irena Filipović, psihijatar iz Instituta za mentalno zdravlje, odsek Dnevne bolnice za neurotične poremećaje i poremećaje ličnosti, koja govori o svom poslu, o ljudima koji se obraćaju Institutu, objašnjava kako prepoznati određene devijacije i ukazuje na potrebu da se određeni psihički poremećaji leče.

igalo

Institut „Igalo“ u Igalu ima dugu tradiciju lečenja i osposobljavanja pacijenata. Njihov način i rad zaslužuju pažnju i objašnjavaju dugogodišnje državne ugovore sa Ministarstvom zdravlja Norveške. Pacijenti iz Norveške već 37 godina dolaze u Igalo na rehabilitaciju.

newsweek-issues

Predstavljam vam glavnog i odgovornog urednika jednog od najstarijih časopisa u svetu. „Njuzvik“ (Newsweek) ima 83 godine, došao je na naše prostore, a od 9. februara, kada će biti štampan u 250.000 primeraka, ući će preko mnogih nama već poznatih glasila u sve domove. „Njuzvik“ mnogi smatraju dosta tradicionalnim listom koji svojim neobičnim načinom prezentovanja i dosta analitičkim pristupom – neke fenomene posmatra drugačije od drugih. Milorad Ivanović će uređivati ovaj list u okviru korporacije „Adrija medija grup“ (Adria Media Group).

slava djukic2

Razgovarala sam sa Slavoljubom Đukićem, novinarom i piscem koji je prošao mnogo toga u svojoj profesiji. Ima veliko iskustvo, a pored toga je i svedok mnogih vremena kroz koja smo prošli. Razgovor je i priručnik novinarstva.

slava djukic3

Aleksandar Antonijević, baletski igrač i koreograf, završava svoju baletsku karijeru u junu mesecu kao igrač Nacionalnog baleta Kanade, gde je igrao sve vodeće uloge u „Žizeli“, „Romeu i Juliji“, „Uspavanoj lepotici“. Nastupao je u načuvenijim pozorištima sveta. Završio je baletsku školu kod nas, a nastupao je samo jednom u Narodnom pozorištu, kao gost. Sada sprema izložbu fotografija, jer se fotografijom već dugo profesionalno bavi. Svoje fotografije izložiće u Beogradu, u galeriji „Progres“.

fotografija1

Nedavni događaji u Firenci i Milanu obeležili su jubilej čuvene napuljske porodice Rubinači, krojača najčuvenijih muških odela u svetu. Veština krojenja išla je s kolena na koleno. Ti događaji i mnogi drugi širom sveta koje je organizovao Aleksandar Đorđević, inače poznat u svetu kao producent ovakvih skupova, okupili su vodeća imena modnog biznisa i glavne urednike svetskih modnih časopisa. Muška moda je sve više u centru pažnje ekskluzivnih dizajnera.

Slike u studiju su Saše Montilja, koji sprema izložbu u Studentskom kulturnom centru u Beogradu početkom marta.Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

6 komentara na “Mira Adanja-Polak i Vi – 7. februar 2015.”

 1. Zorane, samo mi reci koliko je radno iskustvo potrebno za dobijanje kartice i koji su uslovi (ako ih ima)?

  Odgovori
 2. Dopis Ministarstvu građevine: „Poštovani, molim Vas, kao član Inženjerske komore Srbije, da preko sajta Ministarstva saobraćaja i građevine OBAVESTITE SVE ČLANOVE INŽENJERSKE KOMORE, TJ. PROFESIONALNE LICENCIRANE INŽENJERE, DA LI KOMORA RADI ILI NE RADI, KO TRENUTNO UPRAVLJA KOMOROM I OSTALE BITNE INFORMACIJE, S OBZIROM DA NA SAJTU KOMORE NEMA INSTRUKCIJA, OSIM DOPISA GOSPOĐE MINISTARKE ZORANE MIHAJLOVIĆ.“

  Odgovori
 3. Što se tiče inženjerske kartice – smišljen je novi način da se inženjerima uzimaju pare od strane IKS u kojoj trenutno vlada rasulo i da se ista sredstva raspoređuju na dosadašnji način. Dokaz je i dopis Ministarstva građevine, infrastrukture i saobraćaja od 29.1.2015 o nalazima u postupku vršenja nadzora nad zakonitošću rada IKS. U prilogu vam šaljem i deo pisma inženjera Olge Milosavljević, člana Komore i imaoca 4 inženjerske licence koja godinama pokušava da skrene pažnju na nepravilnosti u radu: „Stoga ću prva tražiti povraćaj članarine od 2009. do danas jer UGLED KOMORE SU UPRAVO FUNKCIONERI KOMORE NARUŠILI SPROVODEĆI STRAHOVLADU I LOBIRANJE ZA SOPSTVENE INTERESE, A NA ŠTETU ČLANSTVA; DA ME JE SRAMOTA ŠTO IH TADA NISAM SAMA IZNELA IZ KOMORE SA SVE FOTELJAMA. Ni jedan funkcioner iz tog perida (2009-2015) više ne sme da rukovodi Komorom. Svi treba da budu posmenjivani, da se na legalan način izabere novo rukovodstvo Komore i završi sa opštim lopovlukom i bezobrazlukom. Nemamo opise licenci kako treba, nismo kao struka zaštićeni u procesima JN od damping cena jer nemamo zvaničnu minimalnu tarifu, građevinarstvo je u haosu, inženjeri bez posla…. a elita u Komori prima ogromne honorare. Vreme je da završimo sa rotacijama funkcionera i brukanjem… Šta više čekamo? Olga Milosavljević, dipl.maš.inž.“

  Odgovori
  • Nešto ste pobrkali. Inženjerska komora Srbije (IKS) i Savez inženjera i tehničara Srbije (SITS) su dve potpuno različite organizacije. Pogledajte WEB strane. Uzgred, pogledajte i WEB stranu FEANI: SITS je punopravni clan FEANI od 2006. godine. FEANI, Evropska federacija nacionalnih inženjerskih udruženja, okuplja nacionalne članice iz 32 zemlje i zastupa interese preko 3,5 miliona profesionalnih inženjera u Evropi. Kao asocijacija koja je zvanično priznata od strane Evropske unije i njenih organa, kao predstavnik inženjerske profesije u Evropi, FEANI sarađuje sa Direktoratom za unutrašnje tržište i usluge i drugim organima EU. Osnovni ciljevi FEANI, kao profesionalne asocijacije inženjera, jesu afirmacija inženjerske profesije, podsticanje kreativnosti i inovacija u inženjerstvu i istraživačkom radu, promovisanje dobrih praksi i kontinuiranog profesionalnog usavršavanja i obezbeđivanje priznavanja kvalifikacija inženjera na međunarodnom nivou. SITS izdaje profesionalnu inženjersku karticu prema strogim procedurama FEANI. Više informacija o ovoj kartici i njenom zanačaju za inženjere naćićete na WEB stranama SITS i FEANI. Zoran Pendić, rukovodilac Razvojnog centra SITS, dipl. el. inž.

Ostavite komentar