Katar izbliza: Јasan pogled u budućnost

Katar se za Svetsko prvenstvo u fudbalu sprema dugo i temeljno do najsitnijih detalja jer su svesni da je to njihova šansa za ulazak u veliki svet, kaže Mira Adanja Polak koja svoju novu emisiju posvećuje upravo ovom cvetu u pustinji.

Plasirali smo se na Svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru 2022. Ovu pobedu slavi cela nacija. Već se utrkuju ko će otići da prati utakmice u Kataru. Autorka Mira Adanja Polak posetila je ovu zemlju i sa čitaocima „Politike” deli svoje utiske:

– Katar nije samo luksuz koji mami one koji u tom bogatstvu vide život. Tu je i pustinja koja dodiruje more. To daje savršenu sliku pustinje u kojoj nailazite na cvet. I tu sam sliku ponela iz Katara.

Ono što vas zablesne, priča nam dalje ova TV autorka, je neverovatna organizacija da se realizuje započeto i da ta gradnja na pesku, usred pustinje, napreduje iz dana u dan. U emisiji „Ekskluzivno”, koja će biti emitovana u nedelju na RTS 2, u 17.25, čućemo razmišljanje jednog inženjera koji govori o tome kako je upravo završen jedan grad severno od Dohe.

– Ali, ako ostanete na tom sjaju, bleštavom svetlu i luksuzu, bićete uskraćeni za dublja saznavanja o ljudima od kojih možete mnogo toga da naučite. Deo Dohe koji se zove Katara je preslikan grad iz nekog Njujorka, Londona, Pariza, Tokija, Hongkonga… Ovde svetske arhitekte nisu žalili para, sve je kvalitetno urađeno i na vreme, jer se čeka veliki fudbalski događaj 2022. Za to žive – da se pokažu – pojašnjava Adanja Polak koja je bila u Kataru za državni praznik, videla paradu, vatromet i radost građana koji slave svoju nezavisnost.

Srela je ljude koji su ovde došli da zarade i u ovoj zemlji nađu ono što nisu mogli u svojim sredinama. O tome govori i mlada žena koja je u Katar došla iz Kanade da ostvari svoje profesionalne i životne snove.

– Svi moji sagovornici hvale zemlju u koju su došli. Srećem grupu dečaka. Oni su dobili na poklon sokola koji je u Kataru kućni ljubimac. O Kataru saznajem mnogo više od onoga što sam čitala i čula. Za mene je bio veliko otkriće. Nisam viđala često takvu upornost i posvećenost da se sve izgradi i sve dovede do perfekcije. Različitost kultura je uočljiva na prvi pogled i uzdržanost u kontaktima koji su me često navodili da svoju otvorenost umanjim – kazuje naša sagovornica.

Ali zato, stanovnici Katara svoju zemlju žele da prikažu na najbolji mogući način. Ta brzina kojom su se razvijali nije umanjila tradicionalni odnos prema sopstvenoj kulturi. Na nju su ponosni. Uvek su spremni da objasne, da pokažu, a strpljenje koje imaju je zadivljujuće.

– Za mene je ovo bio prvi odlazak u Katar, nadam se ne i poslednji, i nosim sećanja koja su mi dala neka nova saznanja o različitostima i njihovom prihvatanju kojima se mi još učimo. Vrlo je mala tolerancija ka ispadima, prostakluku, prekršajima, nasilju. To nigde ne piše, ali znate da to ne treba dovoditi u pitanje – pojašnjava ova TV autorka i dodaje:

– U Kataru vlada jedna porodica, oduvek je tako bilo i to se podrazumeva. Zemlja me je zainteresovala, iz nje sam donela tri emisije i toliko mi je drago da će naša reprezentacija biti tamo na Svetskom prvenstvu u fudbalu za koje se oni spremaju dugo i temeljno do najsitnijih detalja. Svesni su da je to njihova velika šansa za ulazak u svet koji poznaju ali u njega još nisu potpuno ušli. Sve škole i univerziteti okupili su najveće stručnjake Evrope i Amerike, koji podučavaju mlade za ravnopravno takmičenje u svetu biznisa. Stručnjake plaćaju veoma dobro jer su njihovo znanje i sposobnost tamo na ceni. Govorili su mi o Kataru pred odlazak na put, ali sam svoja iskustva i utiske morala sama da doživim
– podvlači Mira Adanja Polak.

(Isidora Masniković, „Politika“, 17. novembar 2021)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar