Ne opraštam izdaju

Mira Adanja-Polak međunarodno je priznat novinar, istraživač i autor. U teškim godinama uspela je da zadrži prepoznatljiv novinarski pristup i visok nivo objektivnosti u svojim izveštajima. O statusu moći Mire Adanje-Polak u domaćim medijima govori i sam naziv emisije čiji je autor i voditelj, a koja nosi njeno puno ime i prezime „Mira Adanja-Polak i Vi“.

Šta podrazumevate pod terminom moći u profesiji kojom se bavite?

Moć je ako imate informaciju pre svih. Takva ekskluzivnost uvek daje prednost nad drugima i daje utisak moći. Moć je i kada mogu da utičem na promenu zakona pokazujući neke nelogičnosti u njemu i navodeći primere koji to pokazuju. Važno je da sve proverim i da sve za šta se borim bude ispravno i da koristi ljudima. Njihova radost je za mene najvažnija i sam utisak da radim nešto korisno i da mogu da menjam svet oko sebe.

Da li je u vašem slučaju profesionalizam moć?

Najveća moć je znanje i osećaj nezavisnosti i sigurnost u ono što radim. Znam gde mi je mesto i nisam se nikada opterećivala politikom, koja je oduvek na ovim prostorima bila promenljiva. Dobar sam zanatlija i proizvodim solidan proizvod. Moj posao je da budem objektivna, da prenosim ono što se događa na način na koji to vidim.

Autor ste preko 150 dokumentarnih emisija, a interesantno je da ne vodite statistiku i ne obeležavate jubileje. Zašto?

Mislim da emisija ima mnogo više, ali ja ih ne brojim. Ne pravim jubileje, jer u njih ne verujem. Verujem samo u sledeću emisiju koju spremam i trudim se da ne bude ispod nekog nivoa koji sam sama sebi odredila. To mi je najteže.

Međunarodno ste priznat novinar. Da li je vaša moć jača u zemlji ili inostranstvu?

Kažu da su mi procene dobre. To doprinosi kredibilitetu novinara. U svetu se ne govori o moćnom novinaru, već o novinaru kome se veruje. Ovde bi trebalo da bude isto i zato mi je jedino važno da ne izneverim sebe i neka uverenja koja su mi usađena veoma rano. Ali ako insistirate na moći, onda bih rekla da je moć u trajanju u profesiji.

Ko je po vašem mišljenju najmoćniji u medijima?

Onaj koji veruje svojim saradnicima, poštuje različitost njihovih mišljenja, ne plaši se suprotstavljanja, ne oprašta izdajstvo i lošu etiku ma koliko neko vredeo.

(M. Kuzmić, „Blic“, 12. januar 2006)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar