Nema velike karijere bez lične sreće

Verovatno ne postoji TV publika na prostoru Srbije i bivše Jugoslavije koja ne poznaje Miru Adanju-Polak, novinarku, autorku brojnih popularnih emisija, producenta… Njeno ime upisano je u Internacionalni zbornik Biografskog centra Kembridž, Internacionalni zbornik ličnosti dostignuća 1991, Internacionalni „Ko je ko“ među intelektualcima sveta 1992, Zbornik Britanske unije slobodnih novinara, „Ko je ko u Srbiji“ 1995. i 1996, Britanski zbornik „Ko je ko“ 2003. Ona je i konsultant spoljnopolitičkog deska britanske televizije ITN – Chanel Four News, saradnik za Dictionarz of Art u Londonu (u delu koji se odnosi na značajna umetnička dela u zemljama Istočne Evrope), ekskluzivni je novinar londonskog Royalty magazina i lični konsultant poznatog američkog novinara Pjera Selindžera, koji radi za mrežu Ej-Bi-Si.

U biografiji Mire Adanje-Polak stoji da je radila intervjue sa svetskim ličnostima koje su obeležile 20. vek, a u okviru njene dokumentarne emisije „Ekskluzivno“ (više od 150 emisija) mogli smo da vidimo i prvu priču o sidi koja je napravljena u svetu, groblje ruskih intelektualaca sahranjenih pored Pariza posle Oktobarske revolucije, intervju sa sinom atentatora na Hitlera – grofom Fon Staufenbergom, reportažu sa najvećeg američkog nuklearnog nosača aviona, priču o čuvenoj aukcijskoj kući „Kristi“ u Londonu, ljubavna pisma Mileve Marić Albertu Ajnštajnu, migraciju ruskih Jevreja u Izrael…

Na Televiziji Beograd, našu najpoznatiju novinarku gledamo svake nedelje popodne u autorskoj emisiji „Mira Adanja-Polak i Vi“.

Izdvajam

  • Uvek sam davala prednost privatnom životu. Imati ljubav i znati da kuvaš su dve vrlo važne stvari za svaku ženu.
  • U novinarstvu je najvažnije znati šta ne možeš i šta nećeš, pa onda možda šta hoćeš.
  • Najteži intervju sa članovima porodice Romanov, najdraži sa Jovankom Broz, Barbarom Kartland, Barbarom Volters i Orijanom Falači.
  • Od muškaraca koje sam upoznala, najviše su me fascinirali Grejem Grin, Frederik Forsajt i Majkl Romanov.

Moja politika

Na Televiziji Beograd više od dve decenije radite najgledanije emisije, i jedan ste od retkih novinara koji je u toj kući „preživeo“ sve političke režime. Da li je to samo još jedna činjenica koja ide u prilog vaše profesionalnosti, ili ste možda bili vešti da sebe i svoje emisije distancirate od politike?

Radila sam oduvek na isti način, tražeći reportaže koje su me zanimale, sretala ljude koji imaju šta da kažu, putovala po svetu i sve donosila u zemlju kako bih pokazala šta sam videla i koga sam srela. Nisam nikada bila opterećena politikom, ali sam svesna da sve što radim jeste moja politika. Da pomognem, da pokažem objektivno šta sam videla, da prenesem nečije mišljenje tačno, da u svemu budem objektivni posmatrač koji prenosi gledaocu ono što vidi i oseća.

Dve istine

Šta je ono najdragocenije što ste naučili o ljudima baveći se ovom profesijom?

Da postoje uvek dve istine, ili da je istina negde na sredini. Naučila sam da koliko god je priča emotivna i koliko god me ponese, da moram više puta da je proverim. Shvatila sam da reč nekada može da ubije, i da uvek moram biti svesna izgovorene reči.

(Radmila Radosavljević, „TV Novosti“, 30. avgust 2007)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar