Nisu mi dali da ostarim

Kada se Mira Adanja-Polak pre nekoliko dana opraštala od gledalaca Beogradskog programa, napominjući da ga vodi poslednji put, mnogi su pomislili da je nadležni zbog nečega smenjuju. Ali, na prvom programu RTS, u subotu u 18 časova, pojavila se nova njena emisija. Originalna, efektna špica na kojoj se stilizovana vrata otvaraju i gledaoce uvode u svet emisije koja se zove „Mira Adanja-Polak i Vi“ delo je Dejana Đenđešija.

Posle petnaest godina, Mira više neće voditi Beogradski program. Osim pomenute nove emisije, i dalje će jedanput mesečno raditi autorske emisije „Ekskluzivno“. Poodavno ih pravi iako nemaju stalno mesto u programskoj šemi, stalne termine, ali je zahvaljujući stalnom kontaktu sa gledaocima uspela da ih održi u programu.

– Nedavno me je pozvala Bojana Lekić i rekla da me, kao glavni i odgovorni urednik Informativnog programa, vidi u autorskoj kolažnoj emisiji kojoj je sama dala naslov „Mira Adanja-Polak i Vi“.

Bila sam šokirana, konsternirana, prosto ne verujući da neko iz moje profesije uvažava to što ja radim – uzbuđeno kaže Mira posle prve emisije. – Stalno sam trčala stiplčez, preskakala razne prepone… Za mene je ovo potpuno nova situacija, najzad uživam nečije poverenje. To je specifično priznanje mom višegodišnjem dokazivanju, originalnosti i ekskluzivnosti u televizijskom radu. Do sada mi prosto nisu dozvoljavali da ostarim, jer sam stalno, kao neki početnik, morala da svoje nadređene ubeđujem da nešto treba da radim. Ovo je poverenje koje obavezuje.

Činjenica da je jedino Bojana Lekić imala emisiju sa svojim imenom u naslovu („U četiri oka sa Bojanom Lekić“) i da je upravo ona predložila ovu, Mira doživljava kao posebno priznanje. U realizaciji se oslanja na svoju već uigranu ekipu sa kojom radi i seriju „Eksluzivno“: to su reditelj Mirjana Maksimović i realizator Zdravko Radojičić.

– Ne mogu da kažem da mi je žao što više neću raditi Beogradski program – priznaje naša sagovornica – Jer, to sam, na neki način, iživela.

Ovih dana u dnevnoj štampi pojavili su se spiskovi zaposlenih u RTS-u koji su na nelegalan način dobili stanove ili velike stambene kredite, a na njima je i ime Mire Adanje-Polak. O čemu se zapravo radi?

– Drago mi je da sam dobila priliku da kažem o čemu se radi: zaista sam dobila kredit, ali samo za uvođenje etažnog grejanja u stan koji je u porodičnom vlasništvu. To je komercijalni kredit na oko 3.000 maraka, koji uredno otplaćujem. Od Televizije nikada nisam dobila stan. Nemam više ništa da dodam – kaže Mira Adanja-Polak.

Presudan kontakt

Ključ svog uspeha Mira Adanja-Polak vidi u stalnoj komunikaciji sa gledaocima. Čak tvrdi da su je sami gledaoci prosto „izgurali“ i održali u programu. U skladu sa novim mogućnostima koje donosi Internet, ona insistira na objavljivanju svoje lične elektronske adrese: mira adanja-polak.com.

(M. Gaj, „TV Novosti“, 13. februar 2002)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “Nisu mi dali da ostarim”

  1. Vaš profesionalizam, lepota izražavanja, aktuelnost tema, vođenje kroz teško vreme tranzicije i nalaženje tema koje nas na trenutak vraćaju u život, ne ostavljaju nikoga ravnodušnim.

    Odgovori

Ostavite komentar